Somalı madenciler direniyor: Tazminatlar ödenene kadar eylemi sürdüreceğiz

Somalı madenciler direniyor: Tazminatlar ödenene kadar eylemi sürdüreceğiz

Soma maden katliamı sonrası hiçbir gerekçe gösterilmeden işten çıkarılan ve hakları ödenmeyen madencilerin eylemi sürerken, işçiler haklarını almak konusunda kararlı olduklarını belirtti.

2014 yılında Manisa'nın Soma ilçesindeki maden katliamı sonrası gerekçe gösterilmeden işten çıkarılan madenciler, tazminatlarını almak üzere başlattıkları eyleme devam ederken, ''Tazminatlar ödenene kadar eylemi sürdüreceğiz'' açıklamasında bulundu. 

Katliamın ardından hiçbir gerekçe gösterilmeden işten çıkarılan madenciler, 5 yıldır tazminatları ödenmediği için Bağımsız Maden İşçileri Sendikası öncülüğünde Ankara’ya yürüme kararı aldı. Yürüyüşleri Manisa Valiliği tarafından engellenen işçiler, Kırkağaç ilçesi girişinde oturma eylemi başlattı. İşçiler, eylemlerinin 5. gününde aralarından 5 temsilci seçerek Ankara’ya gönderdi. Bağımsız Maden-İş Sendikası’na üye işçiler Ankara’da AKP Grup Başkanvekili Özlem Zengin ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Bekir Gezer ile sorunlarının çözümü hakkında görüştü.

‘MADENCİ MECLİSİ' KURULDU, EYLEME DEVAM KARARI ALINDI

Cumhuriyet'ten Muhammed Özmen'in haberine göre, işçiler Ankara’da yapılan görüşmeleri değerlendirmek için 'madenci meclisi' kurdu. Bakanlık yetkilileri ile yapılan görüşmelerden olumlu izlenim edindiklerini belirten madenciler, “Bir kısım arkadaşımızın paralarının ödeneceğine ilişkin kapı aralandı. Türkiye Kömür İşletmeleri, ödemeler için hazırlıklara başlayacak. Hazırlıkları Enerji Bakanlığı denetleyecek” dedi. Görüşmede haklarının 15 Ekim’de ödeneceği sözünü aldıklarını vurgulayan madenciler, işçi meclisinin aldığı kararla eylemlerini sürdüreceklerini duyurdu. İşçiler, “Daha önce de sözler verildi, ancak tutulmadı. Böyle bir tecrübemiz olduğu için eylemimizi bitirmeme kararı aldık. Tazminatlar ödenene kadar eylemi sürdüreceğiz” diye konuştu.