Somalı maden işçilerinin direnişi sona erdi: Tazminatları ödenecek

Somalı maden işçilerinin direnişi sona erdi: Tazminatları ödenecek

Somalı maden işçilerinin 33 gün süren direnişi sona erdi. Tazminatlarını almak için mücadele eden işçilere, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından, ödeme yapılacağına dair söz verildi.

Somalı madencilerin 5 Ekim'de “tazminatlarımız ödensin” talebiyle başlattıkları Ankara yürüyüşü bakanlıktan alınan “Tazminatlarınız ödenecek” sözünün ardından sonlandırıldı. Bağımsız Maden İş’in Kırkağaç Çam’da yaptığı basın açıklamasına göre Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Somalı maden işçilerinin yanında Ermenek’teki madenci katliamında tazminatlarını alamayan ailelerin tazminatlarının da ödeneceğine dair söz verdi.

'SINIF DAYANIŞMASININ EN GÜZEL ÖRNEKLERİNDEN BİRİNİ SERGİLEDİK'

Tazminatların ödeneceğine dair alınan sözün ardından açıklama yapan bir işçi, eylemin sonlandırıldığını şu ifadelerle duyurdu:

''Yapılan bir çok görüşme sonucunda heyetimiz dün itibarı ile Enerji Bakanı Yardımcısı Şeref Kalaycı ve Hukuk İşleri Genel Müdürü Süleyman Öngel ile büyük ölçüde sağladıkları mutabakatla hem Somalı tazminat mağdurlarının sorunlarını çözümünü sağlamış oldu hem de başta Uyar Madencilik tazminat mağdurları ve Ermenek Maden katliamında tazminatlarını alamayan ailelerin tazminatlarının alınmasının önünü açarak sınıf dayanışmasının en güzel örneklerinden birini sergiledik. Bu günden sonra tazminatlarımız hesaplarımıza yatırılana kadar sürdüreceğimiz mücadelemiz. Kırkağaç Çamı’nda sonlanacak, mahallelerde köylerde toplantılarla bilgilendirmelerle devam edecektir.''

İşten atılan işçiler bireysel olarak Türkiye Kömür İşletmeleri’ne (TKİ) dilekçe ile başvurmaları halinde tazminatlarını TKİ’den alabilecekler.

MECLİS'TE ORTAK ÖNERGE

Yapılan basın açıklamasında, Meclis’te grubu bulunan tüm partilerin grup başkanvekillerinin ortak önerge verme kararı aldıkları ve tazminat sorununun Meclis’e gelmesi halinde en kısa sürede konuyla ilgili yasal düzenlemelerin de yapılacağı belirtildi.

4 ARALIK'TA KİTLESEL EYLEM

Bağımsız Maden İş 4 Aralık’ta Dünya Madenciler Günü’nde kitlesel bir eylem yapacaklarını, tüm tazminat mağdurlarının tazminatları hesaplarına yatırılana kadar eylemlerine devam edeceklerini açıkladı.