Soma'lı maden işçileri haklarını alamıyor!

Soma'lı maden işçileri haklarını alamıyor!

Soma'da maden ocaklarında çalışırken çıkartılan ya da emekli olan işçiler tazminatlarını alamıyor.

Soma'lı maden işçileri, Soma Holding’in mahkeme kararlarına rağmen ödemediği tazminatlarını istiyor. İşçiler, haklarını alabilmek için ilerleyen günlerde yürüyüş düzenleyecek. 

Soma Holding’e bağlı Işıklar Madeni'nde çalışan Ercan Gürler, 2018 yılının Aralık ayında emekli olduğunu ancak tazminatını alamadığını söyledi. Gürler, şirketin ilk önce kendilerine tazminatlarını ödeyeceğini teminatını verdiğini belirterek, şirketin isim değişikliği yapmasının ardından tazminatlarının ödenmediğini söyledi. Gürler, “Türkiye Kömür işletmelerinin (TKİ) tazminatlarımızı almamız için adım atması gerekiyor. Tazminatımız çocuklarımızın geleceği için çok önemlidir. Bugün bizi çoluk çocuğumuza bakamaz hale getirdiler” diye konuştu. 

6 yılı aşkın bir sürede Soma Kömür İşletmeleri A. Ş.’de çalıştığını söyleyen Ali Öner de, tazminatlarını alabilmek için açtıkları davayı kazanmalarına rağmen bir yıldır gerekçeli kararın çıkmadığını söyledi. Şirketin isim değişikliğinden dolayı muhatap bulamadıklarını vurgulayan Öner, “301 işçinin ölümüne neden olan Alp Gürkan tahliye edildi. Yaşadığımız haksızlıkların sorumlusu Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan’dır. Patronu çıkardılar, eline faaliyet iznini de verdiler. Bugün başka bir isim altında işine devam ediyor ama bizim paralarımızı vermiyor. Umarım TKİ olumlu bir adım atar, ama zannetmiyorum. Biz devletten yardım, sadaka değil, 6 yıllık emeğimizi ve hakkımızı istiyoruz” dedi.

Öner, Soma Katliamı’ndan sağ kurtulduğunu ve geçimini seyyar satıcılık yaparak sağladığını dile getirdi. Somalıların işsizlik korkusundan dolayı eylemlerine destek veremediğini söyleyen Öner, siyasetçilerin desteğini beklediğini ifade etti. (MA)