Soma'daki 301 madencinin hesabı 7 yıldır sorulmadı: Ne patronlar hesap verdi ne madenci yakınlarını tekmeleyenler!

Soma'daki 301 madencinin hesabı 7 yıldır sorulmadı: Ne patronlar hesap verdi ne madenci yakınlarını tekmeleyenler!

301 madencinin hayatını kaybettiği, sorumluların adaletten kaçırıldığı Soma Katliamı'nın üstünden 7 yıl geçti...

İleri Haber

Bugün Manisa’nın Soma ilçesinde meydana gelen ve 301 madencinin hayatını kaybetmesiyle sonuçlanan Soma Katliamı’nın 7. yıldönümü.

Soma’da 13 Mayıs 2014 günü Alp Gürkan’ın sahibi olduğu Soma Holding’e bağlı, Can Gürkan’ın başında bulunduğu Soma Kömür İşletmeleri Anonim Şirketi’nde akşam saatlerinde çıkan yangında resmi rakamlara göre 301 işçi yaşamını yitirdi, 162 işçi de yaralandı.

Türkiye tarihinin en fazla can kaybı ile sonuçlanan iş cinayeti ve madencilik kazası olarak kayıtlara geçen katliamın ardından madenci yakınları dönemin Başbakanlık Müşavirlerinden Yusuf Yerkel tarafından yerlerde tekmelendi.

Katliamdan sonra yapılan incelemeler sonucu madende yaşam odası olmadığı, iş güvenliğinin eksik olduğu ve kâr hırsı uğruna facianın göz göre göre geldiği ortaya çıktı.

Soma katliamının üzerinden 7 yıl geçmesine rağmen ne 301 madencinin hayatını kaybetmesine neden olan patronlar, ne de madenci yakınlarını tekmeleyenler hâlâ hesap vermedi. Katliamın baş sorumlusu Can Gürkan serbest bırakılırken, diğer sorumlulara infaz paketiyle tahliye yolu açıldı. Soma maden faciasının ardından tutuklanan 3 sanığın Şubat 2021'de cezaevinden serbest bırakılmasının ardından Soma Davası'nda tutuklu sanık kalmadı.

DAVA SÜRECİ

Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’nde yıllarca süren dava 2018 yılında sonuçlandı. Davada 37 kişi beraat etti, 14 sanık da taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olmaktan ceza aldı. Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan’a basit taksirden 15 yıl hapis cezası verildi. Bilinçli taksirden yargılanan diğer sanıklar Genel Müdür Ramazan Doğru 22 yıl 6 ay, İşletme Müdürü Akın Çelik 18 yıl 9 ay, Yardımcısı İsmail Adalı 22 yıl 6 ay hapis cezası almıştı. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, 18 Nisan 2019’da tahliye edilmişti.

YARGITAY KENDİ KARARINI BOZDU

Yargıtay 12. Ceza Dairesi, 30 Eylül 2020’de yeni bir karar aldı ve Can Gürkan'ın da aralarında bulunduğu dört sanığa olası kastla 301 kez öldürme ve 162 kez yaralama suçundan ceza verilmesini istedi. Ancak iki Yargıtay savcısı bu kararın düzeltilmesi için 8 Ocak 2021’de başvurdu. Dilekçede, 12. Ceza Dairesi sanıklar hakkında taksirle ölüme neden olmaktan ceza verilmesini talep etti. Bu gelişmenin ardından dosya Yargıtay 12. Ceza Dairesi’ne döndüğünde beş kişilik heyetinin üçü değişti. Yeni heyet ikiye karşı üç oyla önceki kararı bozdu. Kararda, Can Gürkan’ın bilinçli taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olmaktan yargılanmasını gerektiğine hükmetti.

TUTUKLU SON SANIKLAR DA TAHLİYE OLDU

Soma maden faciasının ardından tutuklanan Genel Müdür Ramazan Doğru, İşletme Müdürü Akın Çelik, yardımcısı İsmail Adalı’nın yattıkları süre göz önünde bulundurularak Soma İnfaz Savcılığı tarafından 2021 Şubat ayı başında serbest bırakıldı. 3 tutuklu sanığın cezaevinden serbest bırakılmasını ardından Soma davasında cezaevinde tutuklu sanık kalmadı.

PATRON VE 3 SANIK TEKRAR YARGILANACAK

Yargıtay 12. Dairesi’nin verdiği son karar doğrultusunda daha önce serbest bırakılan patron Can Gürkan ile baş mühendisler Efkan Kurt, Adem Ormanoğlu ve Haluk Evinç “bilinçli taksirle ölüme ve yaralamaya neden olma” suçundan 13 Nisan 2021'de Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde tekrar hakim karşısına çıktı.

Duruşma, 24 Mayıs'a ertelendi.