Soma Katliamı'nın üzerinden 6 yıl geçti: Patron serbest bırakıldı, yargılananlara AKP'nin infaz paketiyle tahliye yolu göründü

Soma Katliamı'nın üzerinden 6 yıl geçti: Patron serbest bırakıldı, yargılananlara AKP'nin infaz paketiyle tahliye yolu göründü

2014’te 301 işçinin yaşamını yitirdiği Soma Katliamı’nın üzerinden 6 yıl geçti. Katliamın baş sorumlusu serbest bırakılırken, diğer sorumlulara infaz paketiyle tahliye yolunun açılması ise AKP’nin patronları nasıl koruduğunu bir kez daha gösterdi.

İleri Haber

Manisa’nın Soma ilçesinde 13 Mayıs 2014'te, Alp Gürkan’ın sahibi olduğu Soma Holding’e bağlı Soma Kömür İşletmeleri Anonim Şirketi’nde akşam saatlerinde çıkan yangında resmi rakamlara göre 301 işçi yaşamını yitirdi, 162 işçi de yaralandı. Göz göre gelen katliam, Türkiye tarihinin en fazla can kaybı ile sonuçlanan iş cinayeti ve madencilik kazası olarak kayıtlara geçti. Katliamdan sonra yapılan incelemeler sonucu madende yaşam odası olmadığı, iş güvenliğinin eksik olduğu ve kâr hırsı uğruna facianın göz göre göre geldiği ortaya çıkmıştı. 

Katliamın ardından akıllarda Başbakanlık Müşaviri Yusuf Yerkel tarafından bir madenci yakınına atılan tekme kalmış ve AKP’nin safı, iş cinayetinin başından itibaren belli olmuştu. Dava sürecinde madenci yakınlarının avukatlığını üstlenen Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) Selçuk Kozağaçlı ise 20 Mart 2019’da 11 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırılmıştı.

KATLİAMIN SORUMLULARI AKP'NİN İNFAZ PAKETİYLE ERKEN SALINABİLİR

AKP'nin yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını bahanesiyle siyasi mahkumları gözardı edip Meclis'ten geçirdiği ve cinayet, kadına yönelik şiddet, cinsel istismar, uyuşturucu temin etmek ve organize suç örgütü yönetmek gibi suçları kapsayan ayrımcı infaz paketiyle Soma Katliamı tutuklularının da cezalarında indirim olabilir ve erken salınabilirler.

MADEN OCAĞININ İŞLETMECİSİ SERBEST BIRAKILMIŞTI

3 Mayıs 2014 tarihinde yaşanan katliamın ardından başlayan davada, İzmir Bölge Adliye Mahkemesi 2019 Nisan ayında, taksirle öldürme suçundan 15 yıl hapis ve 3 yıl maden işletme işinden men edilme cezası verilen maden ocağı işleticisi Can Gürkan'ı tahliye etmiş, kalan 4 sanığa ise “taksirle ölüme sebebiyet vermekten” ceza vermişti. Dosya Yargıtay'da temyiz aşamasındayken, 7242 sayılı Ceza ve Güvenlik tedbirlerinin infazı hakkında kanun ile bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair kanunla katliamın sorumlusu olarak cezaevinde bulunan 4 sanığın erken tahliyeleri gündeme geldi.

Soma Maden Katliamı davasının avukatlarından Seçil Ege Değerli normalde 2028 yılında ancak koşullu salıvermeden yararlanabilecek olan tutuklu sanıklardan Soma Kömür İşletmeleri Genel Müdürü Ramazan Doğru ve Teknik Müdür İsmail Adalı’nın 2022 Eylül ayında, işletme müdürü Akın Çelik ve teknik nezaretçi maden mühendisi Ertan Ersoy’un ise bu yılın Eylül ayında cezaevinden çıkabileceklerini aktarmıştı.

'İNFAZ YASASIYLA CEZALAR 5-6 YIL ÖNE ALINDI'

Bugüne kadar bir yıl olan denetimli serbestlik süresinin, düzenlemeyle birlikte üç yıla çıkarıldığını söyleyen Değerli, “Soma davasında ortaya koymaya çalıştığımız tüm deliller, yargılama kapsamındaki tanık beyanları, bilirkişi raporlarıyla örtüşmeyen bir cezalandırmayla karşı karşıya kalmıştık. Ve istinaf aşamasında da şirketin patronu aklanmış ve cezaevinden çıkmıştı. Can Gürkan’ın tahliyesi gerçekleşti. Alp Gürkan da beraat kararıyla cezalandırmanın dışında kalmıştı. İnfaz yasasıyla birlikte sanıkların cezaları 5-6 yıl arasında değişen şekilde öne alındı. Eğer mahkeme bizim talep ettiğimiz gibi olası kasıtla ölüme sebebiyet vermek ve kasten adam öldürmektir bir ceza vermiş olsaydı, 301 insanın ve ailelerinin hayatına mal olan katliamın sorumluları, bu kadar kısa bir sürede cezaevinden çıkmaları mümkün olmayacaktı” dedi.

Can Gürkan’ın maden işletmeciliği için ruhsatının verildiğini hatırlatan Değerli, “Bu kişilerin şu anda bir maden işletmeleri bile mümkün. Bu yöndeki yasaklama da kaldırılmış durumda. Yeni Somaların, yeni Ermeneklerin önü açılmış oldu” diye belirtti.

Geçen bu süre zarfında sorumlular sürekli korunurken, madenci aileleri ise adalet taleplerini bazen mahkemelerde, bazen adliye önlerinde bazen ise meydanlarda haykırıyor.

ANMA ETKİNLİKLERİ

Ankara Valiliği; DİSK, KESK, TMMOB ve TTB'nin Soma Katliamı'nın 6'ncı yıldönümünde 15-20 kişiyle Madenci Anıtı önünde yapmak istediği temsili anma etkinliğine izin vermedi. Valiliğin emek örgütlerine yaptığı bilgilendirmede, "13 Mayıs 2020 günü saat 12.30'da Madenci Anıtı önünde talep edilen basın açıklamasının, pandemi kapsamında alınan tedbirler nedeniyle 'uygun olmadığı' hususunda bilgi ve gereğini rica ederim" dendi. Emek ve meslek örgütleri, özel maden işletmelerinde salgına rağmen işçilerin çalışmaya devam ettiğine dikkat çekerek yasağa tepki gösterdi.

İstanbul Emek, Barış ve Demokrasi Güçleri ise, Kadıköy-Beşiktaş İskelesi önünde, saat 18.00'da ''Sizin 'normaliniz' Soma'dır'' başlığıyla bir basın açıklaması düzenleyecek.

Manisa'nın Soma ilçesinde ise Bağımsız Maden-İş Sendikası üyesi madenciler, saat 15.05'te Beşyol Madenci Anıtı önünde bir araya gelerek katliamda yitirdikleri meslektaşlarını anacak. Madenciler, "Affetmiyoruz, 301'in hesabı sorulacak!" diyecek.