Soma Davası'nda 20. duruşma

Soma Davası'nda 20. duruşma

Soma'da 301 madencinin yaşamını yitirdiği katliama ilişkin görülen davanın 20. duruşması Akhisar Ağır Ceza Mahkemesinde bugün görüldü. Duruşmaya yarın sabah devam edilecek.

Soma Katliamı davasının 20. duruşması bugün (9 Ocak Salı) Akhisar Ağır Ceza Mahkemesinde görülüyor. Duruşma öncesi aileler Akhisar Tren Garında bir araya geldi.

Yaklaşık 3 yıldır süren davada 5’i tutuklu 46 sanık yargılanıyor. Sanıklardan 8'i hakkında “olası kastla öldürme” suçundan 301 kez 20 ila 25 yıl arasında değişen hapis cezası, “neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama” suçundan ise 162 kez 2 ila 6 yıl arası hapis cezası isteniyor. 45 kişi hakkında ise, “bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümü ile birlikte birden fazla kişinin yaralanmasına neden olma” suçundan 2 ila 15 yıl arasında hapisle cezalandırılmaları isteniyor.

Bir yıl önce, dava dosyası karar aşamasına gelmişken, duruşma savcısının mütalaa vereceğini söylediği duruşmada verilen on dakikalık aradan sonra savcı mütalaa vermekten vazgeçmişti. Bir yıldır hala mütalaa verilmeyen davada, madende keşif yapan mahkeme başkanı ve üyesi de HSK kararı ile başka şehirlere gönderildi. Yerlerine gelen heyet ise, tutuklu olarak yargılanan iş güvenliğinden sorumlu üç vardiya amirini tahliye etti. Geçen Ekim ayında görülen 19’uncu duruşmada ise maden teknikeri Mehmet Ali Günay Çelik tahliye edilmişti. 

Duruşmaya yarın sabah devam edilecek.


Güncelleme 20.30

Duruşmaya yarın sabah devam edilecek.

Güncelleme 19.00

Babasını madende kaybeden bir kişi ise, “Keşke bunların cezası hapis değil de babamın çalıştığı koşullarda bir yıl çalışsalardı. Benim babam kumanyasını üç kat sarıyordu, fareler yemesin diye, siz hiç böyle bir çalışma duydunuz mu? (Heyete yönelik) Ben sizi tanımıyorum da güvenmiyorum da. Ama ben sizin cübbenize güveniyorum. Çünkü cübbenizin düğmesi yok, yakasında cebi yok. Umuyorum ki ne harç alırsınız ne de düğmenizi iliklersiniz” şeklinde konuştu.

Güncelleme 18.35

Elmas Kaya: Beni şimdi hakim savcı olarak dinlemeyin. Bir evlat bir kardeş olarak dinleyin. Ben bunları söylemek istemezdim ama burda çok karışık işler varmış beni de insanlıktan çıkardılar. Kendilerini savunmak için bu avukatlara o kadar para verdiler. O parayı tedbirlere verseydiler ne ben burda olurdum ne de onlar. Onların yediği ekmeğin her lokmasında benim oğlumun hakkı var. Ben istiyorum ki benden başka analar benim halime gelmesin.

Güncelleme 18.30

Soma Davasında yaklaşık 3 yıl sonra aileler ilk kez söz aldı. 

Güncelleme 14.30

Duruşma verilen öğlen arasının ardından ailelerin avukatlarının beyanları ile devam ediyor.

Soma davası avukatlarından Berrin Demir: "Ailelerin avukatları esas hakkında yeniden beyanda bulunuyor, çünkü başından beri davayı sürdüren heyet dağıtıldı, yeni heyet bu salonda bugüne kadar neler olduğunu bilmiyor. Çünkü bu heyet madenden sağ kurtulan işçilerin aşağıda olanları anlatırken tanık kürsüsünde kaç kez bayıldığını görmedi."

Güncelleme 11.00

Duruşma, mağdur ailelerin avukatlarının esas hakkındaki beyanlarında katliamın nasıl gerçekleştiğini mahkemenin yeni heyetine anlatmaları ile devam ediyor.

Güncelleme 09.30

Duruşma başladı. Akhisar Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davada sanık yoklamaları yapılıyor.

Güncelleme 09.00

Aileler, iş cinayetinde yaşamını yitiren madencilerin isimlerinin yer aldığı "Unutmadık, unutturmayacağız" yazılı pankart eşliğinde duruşma öncesi toplanmaya başladı. Akhisar Tren İstasyonu önünde bir araya gelen madenci aileleri, adalet talebiyle buradan duruşmanın mahkeme salonuna yürüdü. Davayı ailelerin yanı sıra Somalı yurttaşlar, kitle ve meslek örgütleri, HAZİRAN üyeleri ve vekiller de takip ediyor.