Soma Davası: Patron Alp Gürkan'ın tutuklanması talep edildi

Soma Davası: Patron Alp Gürkan'ın tutuklanması talep edildi

301 işçinin hayatını kaybettiği Soma Katliamı davasının 21'inci duruşması bugün görülüyor. Karar aşamasına gelen davada savcı mütalaasını açıklıyor.

İleri Haber

Manisa'nın Soma ilçesinde 13 Mayıs 2014 yılında yaşanan ve 301 madencinin yaşamını yitirdiği faciaya ilişkin 5'i tutuklu 51 sanıklı davanın 21. duruşması görülüyor. Duruşmay CHP Manisa Mİlletvekili Tur Yıldız Biçer'in yanı sıra HDP İzmir Milletvekili Ertuğrul Kürkçü,  Sosyal Haklar Dernegi Genel Sekreteri Avukat Can Atalay ve TKP Genel Başkanı Erkan Baş da takip ediyor.

ALP GÜRKAN'IN TUTUKLANMASI TALEP EDİLDİ

Güncelleme 14.30

Savcılık mütalaasında, katılan vekillerinin taleplerinin aksine, sanıkların taksir ve bilinçli taksir derecesinde kusurlu oldukları belirtilidi.

Savcı, sanıkların cezalandırılmalarına, tutuklulardan Ertan Ersoy'un tahliyesine, diğer tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devamına, tutuksuz sanıklardan Alp Gürkan'ın tutuklanmasına karar verilmesini talep etti.

SAVCI MÜTALAASI: GÜRKAN SORUMLU

Mütalaa da Gürkan hakkında, "Davanın başlangıcında, olay tarihinde resmi olarak görevde olmadığı için takipsizlik kararı verilen Alp Gürkan'ın, yangına sebep olan olaylar sırasında şirket yönetim kurulu başkanı olarak görev yaptığı gerekçesiyle sorumlu olduğu kanaatine varılmıştır" ifadeleri yer aldı.

Güncelleme 13.00

Sosyal Hukuk'un (@sosyalhukuk) aktardığına göre, savcılık mütalaasından notlar şöyle:

>>"Park Teknik döneminde üretime başlandıktan sonra, öngörülmeyen sorunlar nedeniyle belirtilen üretimin yapılamadığı, bazı bölgelerde yangınlar çıktığı ve bu nedenle üretimin durduğu anlaşılmıştır."

>>Madenin önceki işletmecisi Park Teknik döneminde yaşanan sorunlar tek tek sıralandı.

İLLİYET BAĞI VAR

>>"İşletmenin devredildiği sırada ocakta var olan sorunların işverenlik tarafından bilindiği ve ölüm ve yaralamalarla madendeki sorunlar arasında illiyet bağı olduğu anlaşılmıştır."

>>İ"şverenlik tarafından ocaktaki sorunların nasıl çözüleceğine ilişkin TKİ'ye plan ve projeler sunulmasına rağmen kanaatimizce üretim maliyeti nedeniyle bu projeler uygulanmamıştır."

>>"En fazla işçinin çalıştığı ve yangın riskinin en yüksek olduğu S panosunun üretime uygun olmamasına rağmen işverenlik tarafından bu bölgede işçi çalıştırılmaya devam edilmiştir."

SABOTAJ İDDİASINA İLİŞKİN BULGU YOK

>>"Yaşanan olayda sabotaj iddiasına ilişkin herhangi bir bulguya rastlanmadığı gibi olayın ocaktaki yapısal sorunlardan kaynaklandığı tespit edilmiştir."

>>"Sersönlerin çalışmaması ile ölümler arasında kesin bir bağlantı olmaması nedeniyle sensör görevlilerine kusur atfedilmemiştir."

Güncelleme 11.40

Savcılık mütalaanın hazır olduğunu beyan etti. Sanık avukatları itiraz etti. Mütalaanın sunulmamasını, Manisa Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan görüş sorulmasını talep etti. Mahkeme talebin reddine karar verdi. Savcı mütalaasını okuyor.

'TERÖR ÖRGÜTÜ BAHANESİ' ÇÖKTÜ

Güncelleme 09.45

Geçtiğimiz duruşmada mahkeme avukatların talebi doğrultusunda dosyanın 2017 yılı Ocak ayından beri sürüncemede kalmasına neden olan, Can Gürkan’ın "Soma’nın terör örgütlerinin sabotajı olduğuna dair" suç duyurusunda bulunması sonrası açılan dosyanın incelenmesine karar vermişti.

Dosyayı inceleyen mahkeme heyeti, Soma'da yaşanan iş cinayetini "terör örgütlerinin yaptığına dair" soruşturma içeriğinin dosyada bekletici mesele yapılmasını gerektirir bir husus görmediğini açıkladı.

PARALEL SORUŞTURMA BEKLENECEK

Manisa Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen paralel soruşturmanın beklenmemesine karar verildi. 

14 aydır duruşma savcısının beklenmesini istediği dosyayı inceleyen mahkeme heyeti, gizlilik kararı nedeniyle kimsenin göremediği savcılık dosyasını inceledi ve dava dosyasına herhangi bir etkisi olmayacağı gerekçesiyle, beklenmesi yönündeki talepleri reddetti.

Güncelleme 09.30

Duruşma başladı.



301 işçinin yaşamını yitirdiği Soma Maden Katliamı'nın sorumlularının yargılandığı ve yaklaşık 4 yıldır devam eden davanın 21. duruşması Akhisar Ağır Ceza Mahkemesinde görülüyor.

Manisa Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında bir yıldır mütalaa vermeyen savcının, bu celsede esas hakkında mütalaa vermesi bekleniyor.

DURUŞMA ÖNCESİ YÜRÜYÜŞ

Duruşma öncesinde Sosyal Haklar Derneği Soma temsilciği ve Soma Şehit Madenci Aileleri’nin çağrısıyla Soma istasyonu önünde toplanan aileler ve destekçiler bir yürüyüş gerçekleştirdi.

HEYET DEĞİŞTİRİLDİ

Davanın 17. duruşmasına bir hafta kala, davaya bakan Ağır Ceza Mahkemesinin başkanı hakim Aytaç Ballı’nın görev yeri değiştirilerek Akhisar’dan İzmir’e alınmış, somutlaşan dosyanın yargılama süreci, sürüncemede bırakılmıştı.

DAVAYA SAHİP ÇIKAN SELÇUK KOZAĞAÇLI TUTUKLU

Soma Davasını en başından beri takip eden Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) Başkanı avukat Selçuk Kozağaçlı tutuklu bulunduğu için duruşmaya katılamayacak.