'Soluk Mavi Nokta'nın rekoru kırıldı

'Soluk Mavi Nokta'nın rekoru kırıldı

Soluk Mavi Nokta, 6,4 milyar km ile Dünya'dan en uzak mesafede çekilmiş görüntü olma ünvanını 28 yıl sonra Yeni Ufuklar'a devretti.

Üstte: Soluk Mavi Nokta (Pale Blue Dot); altta: Dilek Kuyusu (Wishing Well) 

NASA’nın Yeni Ufuklar (New Horizons) uzay aracı, bir süre önce LORRI (Long Range Reconnaissance Imager) adlı  teleskopik kamerasını yıldızlarla dolu bir bölgeye çevirdi ve yakaladığı kare ile tarih yazdı. Yeni Ufuklar’ın dünyadan 6,12 milyar km uzaklıktan çektiği fotoğraf, şimdiye dek dünyadan en uzak mesafede çekilmiş görüntü olma ünvanını, 28 yıl sonra 'Soluk Mavi Nokta'dan devralmış oldu. Çekilen görüntü, Dilek Kuyusu (Wishing Well) adlı gökadasal açık yıldız kümesine ait.

Bilimfili'nin aktardığına göre; NASA’nın Voyager-1 uzay aracı tarafından 14 Şubat 1990 tarihinde çekilmiş olan ünlü “Soluk Mavi Nokta” fotoğrafı, dünyadan 6,4 milyar km uzaklıktan çekilmişti. Bu karenin alınmasından kısa süre sonra, Voyager-1’in kamerası kapanmıştı. Fotoğraf, 28 yıl boyunca dünyadan en uzakta çekilmiş görüntü olarak ünvanını koruyordu.

LORRI, Kuiper Kuşağı cisimleri olan 2012 HZ84 ve 2012 HE85‘in fotoğraflarını alarak, Voyager-1’den devraldığı rekoru, 2 saatin ardından ikinci kez kırdı. Bu aynı zamanda, günde 1,1 milyon km yol alırken, manzaranın nasıl da hızlı değiştiğini gösteriyor.

Sonradan renklendirilen 2012 HZ84 ve 2012 HE85 fotoğrafı. NASA/Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory/Southwest Research Institute

Yeni Ufuklar, Kuiper Kuşağı’ndaki uzatılan görevinde, çok sayıda başka Kuiper Kuşağı cismini, cüce gezegenleri ve sentorları gözlemlemeyi amaçlıyor. Araç ayrıca yol boyunca geçtiği yerlerde sürekli olarak plazma, toz ve gaz ölçümleri yapıyor. Şu anda uyuyan Yeni Ufuklar, Haziran 2018’de uyandırılıp, MU69 randevusuna hazırlanacak.

DAHA FAZLA