Sol Parti Milletvekili ağır konuştu: Türkiye'ye hukuk devleti muamelesi yapılamaz

Sol Parti Milletvekili ağır konuştu: Türkiye'ye hukuk devleti muamelesi yapılamaz

Alman gazetesine röportaj veren Sol Parti Milletvekili Sevim Dağdelen, “Alman vatandaşlarını rehin alarak uluslararası ilişkileri düzenleyeceğini düşünen bir ülkeye hukuk devleti muamelesi yapılamaz” dedi. Dağdelen, Türkiye'ye yapılan finansal yardımların ve silah desteğinin kesilmesini ve ajanların da sınır dışı edilmesini istedi.

Almanya'da yayın yapan Kieler Nachrichten isimli yayın organına demeç veren Sol Parti Milletvekili Sevim Dağdelen, insan hakları savunucularının serbest bırakılması ve Türkiye ile ilgili ilişkilere dair açıklamalarda bulundu.

Temmuz ayında gözaltına alınan ve geçtiğimiz günlerde tahliye edilen hak savunucularından biri olan Peter Steudtner'in, Eski Almanya Başbakanı Gerhard Schröder'in Erdoğanla anlaşması sonucu serbest bırakıldığının belirtildiği röportajda Dağdelen şunları söyledi: “Elbette, eski başbakan Gerhard Schröder’in devreye girmesi sayesinde Steudtner’in serbest bırakılmış olmasını memnuniyetle karşılıyoruz. Ancak bu yönde atılan adım diğer tutuklular için de devam ettirilmek zorunda. Başta Deniz Yücel ve Meşale Tolu olmak üzere diğer tutuklular da serbest bırakılmalıdır. Bunun için Türkiye’ye baskı yapılmalıdır. Krediler ve finansal yardımlar kesilmelidir. Türkiye’ye silah satışı tamamen durdurulmalıdır.”

Alman hükümeti ve Erdoğan arasında tahliyelerle ilgili bir anlaşma yapılıp yapılmadığını bilmediğini söyleyen Dağdelen, olsa da böyle bir anlaşmanın makul görülebileceğini ifade etti.

'TÜRK AJANLARI SINIR DIŞI EDİLSİN'

Almanya'da Erdoğan'la ilişkili birçok ajan bulunduğunu söyleyen Sevim Dağdelen, bu ajanların sınır dışı edilmesi gerektiğini de belirtti: “Almanya’da Erdoğan ile işbirliği yaparak gizli dolap çeviren birçok kimse var. Bunlardan biri geçenlerde yakalanıp, mahkemeye çıkarılan bir Türk ajanıydı ve Kürt muhalifleri öldürmek için plan yapmakla suçlanıyordu. Bu korkunç planları yapan ajan hakkında hükmün ertelenmesi kararı alındı. Bu tip insanların Türk makamlarına teslim edilmeleri ve karşılığında Türkiye’den Alman tutuklularının serbest bırakılmalarını talep etmek fikri bana hiçbir şekilde iğrenç gelmiyor. Ayrıca Sol Parti uzun zamandan beri tüm Türk ajanlarının sınır dışı edilmelerini talep ediyor.”

Röportajda ajanların verilmesine karşılık Alman vatandaşlarının alınmasını olumlu karşıladıklarını söyleyen Dağdelen, Türkiye'den kaçıp Almanya'ya sığınan ve iltica talep eden kişilerin iade edilmesine ise şiddetle karşı çıktıklarını söyledi.

'ERDOĞAN YARGIYA DİLEDİĞİ GİBİ MÜDAHALE EDİYOR'

"Deniz Yücel ve Meşale Tolu'nun serbest bırakılmaları ile ilgili olasılık arttı diyebilir misiniz?" şeklinde bir soruya da yanıt veren Dağdelen, Türkiye'nin Alman vatandaşlarını rehin aldığını söyleyerek şu ifadeleri kullandı, “Gerhard Schröder’in aracı olmasının devam etmesini ve diğer tutukluların da bir an önce serbest kalmalarını umuyorum. Türkiye hükümeti sanki hukuk yokmuş gibi davranıyor. Buna ek olarak Erdoğan, mahkemelere ve yargıya dilediği gibi müdahale ediyor. Alman vatandaşlarını rehin alarak uluslararası ilişkilerini biçimlendirebileceğini sanan bir devlete hukuk devleti muamelesi yapılarak siyaset geliştirilemez.”