Sokağa çıkma yasağında da 'evde kal'mak yok: İşçiler yine teğet geçildi!

Sokağa çıkma yasağında da 'evde kal'mak yok: İşçiler yine teğet geçildi!

Sokağa çıkma yasağında Bakanlıkça belirtilen 'zorunlu' sektörlerde emekçiler yine iş başında olacak. Bunun yanında, patronların kurumlara yaptığı başvurular sonucu alınan özel izin belgeleriyle, 'zorunlu olmayan' sektörlerde de sokağa çıkma yasağı süresince emekçiler üretime devam edecek.

Tugay Candan - @TugayCandann

Mail: [email protected]

Covid-19 salgını nedeniyle ilan edilen sokağa çıkma yasağında işçiler yine çalışmak zorunda bırakılıyor. Patronlar tarafından kurumlardan alınan özel izinlerle birçok yerde üretim devam edecek.

Yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını ülkede yayılmaya devam ederken, AKP iktidarı da işçileri salgın ve işsizlik kıskacına maruz bırakmaya devam ediyor. İçişleri Bakanlığınca, 23-24-25-26 Nisan tarihleri için ilan edilen ve AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı sokağa çıkma yasağı sokağa çıkma yasağının olacağı günlerde sadece evlere paket servis şeklinde olmak üzere lokanta ve restoran tarzı iş yerleri, ilaç, tıbbi cihaz, tıbbi maske ve dezenfektan üretimi, nakliyesi ve satışına ilişkin faaliyetleri yürüten iş yerleri, kamu ve özel sağlık kurum ve kuruluşları, eczaneler, veteriner klinikleri ve hayvan hastaneleri, zorunlu kamu hizmetlerinin sürdürülmesi için gerekli kamu kurum ve kuruluşları ile işletmeler (havalimanları, limanlar, sınır kapıları, gümrükler, karayolları, huzurevleri, yaşlı bakım evleri, rehabilitasyon merkezleri, Acil Çağrı Merkezleri, AFAD Birimleri, Vefa Sosyal Destek Birimleri, Göç İdaresi, PTT ve benzeri) yerlerin çalışmaya devam edeceği belirtildi. Bakkallar ve marketler de 23-24 Nisan’da açık olacak. Bu tarihlerde evlere servis hizmeti de verilecek. Ayrıca kargo şirketleri de sokağa çıkma yasağı süresince çalışmaya devam edecek.

İçişleri Bakanlığı genelgesinde çalışmaya devam edeceği belirtilen işyerlerinde çok sayıda emekçi sokağa çıkma yasağında da çalışmak zorunda bırakılırken, patronların kurumlara yaptığı başvurularla alınan özel izin belgeleriyle zorunlu olmayan sektörlerde de üretim devam edecek.

İŞÇİLER EVDE KALAMIYOR

Tekirdağ’ın Veliköy Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) faaliyet yürüten Ünika Üniversal Kablo fabrikası bu örneklerden biri. Fabrika tarafından Çerkezköy Kaymakamlığı’na yapılan başvuru kabul edildi. İşçilere sokağa çıkma yasağında da üretim devam edeceği bildirildi. Fabrikada, geçen hafta sonu da sokağa çıkma yasağı olmasına rağmen alınan özel izin belgesiyle çalıma devam etmişti.

TUZLA TERSANELERİNDE DE ÇALIŞMA DEVAM EDİYOR

Tuzla tersanelerinde de durum bundan farklı değil. Geçen hafta sonu belirli sayıda emekçi çalışmaya devam ettirilmişti. Emekçiler bu sokağa çıkma yasağı süresinde de çalıştırılmaya devam edecek. Tersanelerde normal günlerde de çalışma tam kapasiteyle devam ediyor. ‘Sosyal mesafe’ kuralı hiçe sayılarak, herhangi bir önlem alınmadan çalıştırılan işçiler ise kendilerinin ve ailelerin sağlıklarından endişe ediyor.

ÖNCEKİ HAFTA DA SÜRMÜŞTÜ

18-19 Nisan tarihleri için ilan edilen sokağa çıkma yasağında özellikle sanayi bölgelerinde birçok işyerinin çalışmaya devam ettiği gözlemlenmişti.

İŞÇİLER HASTALIĞIN İNSAFINA BIRAKILDI

Öte yandan çok sayıda işyerinden vaka haberleri gelirken, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da 8 Nisan’da açıkladığı tabloda 20-55 yaş arasında vaka yoğunluğunun yaşandığını söylemişti. AKP hükümetinin ücretli izin gibi uygulamalardan kaçınarak, emekçi düşmanı yasalar ile yurttaşları çalışmaya mahkum bırakması, salgının fabrikalarda yayılmasının önünü açmış durumda.

[ih2]

SANAYİ BÖLGELERİNDE VAKALAR ARTIYOR

Sanayi bölgelerinden Gebze'de birçok fabrikada pozitif vakalar tespit edilirken, Tekirdağ'da resmi olmayan verilere göre benzer bir durum yaşanıyor. Resmi kurumlar yerine AKP Tekirdağ İl Başkanı Mestan Özcan tarafından geçen hafta yapılan açıklamada, Merkez Süleymanpaşa'da 130, Çorlu'da 76 ve Çerkezköy'de 69 vaka olduğu duyurulmuştu. Kırklareli Valiliği’nden 15 Nisan’da yapılan açıklamada da toplam 238 vakanın 115’nin Merkez ilçe de 63’ünün de Lüleburgaz ilçesinde olduğu belirtilmişti.

[ih3]