Soçi'de Suriye zirvesi: Suriye Ulusal Diyalog Kongresi toplanacak

Soçi'de Suriye zirvesi: Suriye Ulusal Diyalog Kongresi toplanacak

AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Putin ve İran Cumhurbaşkanı Ruhani, Rusya'nın Soçi kentinde düzenlenen Suriye zirvesinde biraraya geldi. Zirvede 'Suriye Ulusal Diyalog Kongresi'nin toplanması kararı alındı.

Rusya'nın Soçi kentinde Rusya, Türkiye ve İran hükümet temsilcilerinin katılımıyla Suriye konulu bir zirve gerçekleştirildi. AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin liderliğindeki heyetler yaklaşık 2 saat süren br görüşme gerçekleştirdi. 

'ŞAM'IN İZNİ OLMADAN SURİYE'DE BULUNAN YABANCI ASKERLER KABUL EDİLEMEZ'

Görüşme öncesinde liderler tarafından yapılan açıklamada, İran Cumhurbaşkanı Ruhani'nin "Şam'ın meşru izni olmadan uluslararası güçlerin Suriye'de bulunmasının hiçbir nedeni yok. Yabancı askerlerin varlığı, yalnızca Suriye hükümeti onları davet ettiyse kabul edilebilir bir durumdur" ifadelerini kullanması dikkat çekti. 

'SURİYE ULUSAL DİYALOG KONGRESİ' TOPLANACAK

Görüşmenin ardından Erdoğan, Putin ve Ruhani tarafından ortak basın toplantısı düzenlendi. Basın toplantısında ilk olarak konuşan Putin, "Suriye Ulusal Diyaog Kongresi" adını verdikleri bir organizasyon konusunda firkir birliğine vardıklarını belirtti.

'TERÖRİST UNSURLAR SÜREÇTEN DIŞLANMALI'

Basın toplantısında konuşan Erdoğan ise açıklamasında "terörist unsurlar" vurgusunda bulunarak, "BMGK kararında tanımlandığı üzere Suriye halkının öncülüğünde kapsayıcı, özgür ve adil bir siyasi sürecin hayata geçirilmesi konusunda görüş birliğine vardık. Suriye Ulusal Diyalog Kongresi'nin bu ilkeler temelinde çalışmaya karar verdik. Bugünkü ortak açıklamamız iş birliğimizi yansıtan ilk adımdır. Başta rejim ve muhaliflerin tutumuna bağlıdır çalışmamız. Terörist unsurların süreçten dışlanması önceliğimiz olmaya devam edecektir." ifadelerini kullandı. 

3 LİDERDEN ORTAK BİLDİRİ

Zirvenin ardından ise Erdoğan, Putin ve Ruhani tarafından imzalanan ortak bildiri açıklandı. Suriye'de siyasi çözümün "serbest ve adil bir seçim" ile sağalanacağının vurgulandığı bildiride şu ifadeler yer aldı:

Devlet başkanları, Suriye Arap Cumhuriyeti'nin egemenliğine, bağımsızlığına, birliğine ve toprak bütünlüğüne olan kuvvetli taahhütlerini teyit etmiş, bahsi geçen gerginliği azaltma, bölgelerin tesis edilmesi ve Suriye ihtilafının çözümüne yönelik hiçbir siyasi girişimin Suriye Arap Cumhuriyeti'nin egemenliğine, bağımsızlığına, birliğine ve toprak bütünlüğüne hiçbir suretle halel getiremeyeceğini vurgulamışlardır.

SURİYE ULUSAL DİYALOG KONGRESİ'NE KATILIM ÇAĞRISI

Devlet başkanları, Suriye Arap Cumhuriyeti Hükümeti temsilcilerini ve Suriye'nin egemenliğine, bağımsızlığına, birliğine, toprak bütünlüğüne ve parçalanamaz karakterine bağlı olan muhalefeti, yakın gelecekte Soçi’de düzenlenecek Suriye Ulusal Diyalog Kongresi’ne yapıcı şekilde katılım sağlamaya çağırmışlardır.

SERBEST VE ADİL SEÇİM DÜZENLEMESİNE YARDIMCI OLUNACAK

Devlet başkanları, Suriyelilere, ülkelerinin birliğini yeniden tesis etmelerinde Suriye halkının desteğini alacak bir anayasayla sonuçlanmak üzere Suriyelilerin öncülüğünde ve sahipliğinde yürütülecek kapsayıcı, özgür, adil ve şeffaf bir süreç ve katılmaya ehil tüm Suriyelilerin BM'nin uygun şekilde gözetimi altında oy kullanacağı serbest ve adil seçimler vasıtasıyla ihtilafa siyasi çözüm bulmalarında yardımcı olmak hususunda mutabık kalmışlardır.