Soçi’de Suriye görüşmeleri başladı

Soçi’de Suriye görüşmeleri başladı

Soçi’de Suriye konulu görüşmelerin 10. turu Beşşar el Caferi başkanlığındaki Suriye heyeti, garantör ülkeler ve BM temsilcilerinin katılımıyla başladı.

Foto: Reuters

İleri Haber

Suriye konulu Astana görüşmelerinin 10. turu Rusya’nın Soçi kentinde Beşşar el Caferi başkanlığındaki Suriye heyeti ve diğer heyetlerin katılımıyla başladı.

İki günlük görüşmelerin ilk gününde Astana sürecinin garantör ülkeleri Rusya, İran ve Türkiye heyetleri arasında toplantılara ek olarak katılımcı diğer heyetler arasında toplantıların gerçekleştirilecek.

Caferi başkanlığındaki Suriye heyetinin Rusya heyeti ile bir araya gelecek, toplantıda son gelişmeler konusunda görüş alışverişi ve koordinasyon konuları konuşulacak.

Caferi / Foto: SANA

Tarafların Suriyeli mültecilerin durumunu ve anayasa komisyonu kurma sürecini de istişare etmesi bekleniyor.

RUS VE BM HEYETLERİ ARASINDA GÖRÜŞMELER

Soçi’de zirvede Rus ve BM temsilcileri görüşmeler gerçekleştiriyor. Rus heyetine Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Suriye Özel Temsilcisi Aleksandr Lavrentyev, BM heyetine de BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura başkanlık ediyor.

İNSANI DURUMA ÖNCELİK VERİLECEK

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Artyom Kojin, Suriyeli hükümet ve muhalefet temsilcileri, garantör ülkeler Rusya, Türkiye ve İran'ın dışişleri bakanlığı yetkilileri ile BM ve Ürdünlü gözlemcilerin katılacağı görüşmelerde Suriye'deki insani duruma özel önem verileceğini açıkladı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı yetkilisi Andrey Panov da, Suriyeli sığınmacıların ve geçici olarak yer değiştirmiş kişilerin dönüşünü sağlama konusunun 10. tur görüşmelerinin gündemine dahil edildiğini kaydetti.

ROJAVA PARANTEZİ

Suriye hükümeti, Soçi'deki 10. tur görüşmelerine, önceki gün Suriye Demokratik Güçleri'nin (SDG) siyasi kanadı Demokratik Suriye Meclisi’nin (DSM) Şam ile anlaşacaklarının açıklamasının ardından güçlü bir şekilde katılıyor.

DSM yetkilileri, Şam ile müzakerelerin geliştirileceği, ortak komitelerin kurularak birçok alanda iş birliği yapılacağını ve savaşın sona erdirileceğini açıkladı. DSM yetkilileri, ekonomik, siyasi, kültürel ve eğitim alanında ortak komiteler kurulacağını, sadece siyasi alanda değil birçok alanda işbirliğinin yapılacağını dile getiriyor.

9. TURDA NE GÖRÜŞÜLMÜŞTÜ?

Daha önce Kazakistan’ın başkenti Astana’da yapılan 9 tur görüşmelerinde garantör ülkelerce, Suriye’nin egemenliği ve toprak bütünlüğünün korunması gereğinin yanı sıra çözümün bizzat Suriyeliler arasında siyasi yollarla olması gereğinin altını çizilmişti.