Slovak ırkçı parti lideri Marian Kotleba, Nazi çağrışımları yapan sembolleri kullandığı için dört yıl hapse mahkum edildi

Slovak ırkçı parti lideri Marian Kotleba, Nazi çağrışımları yapan sembolleri kullandığı için dört yıl hapse mahkum edildi

Slovak mahkemesi, savcıların ırkçı referansların kasıtlı olarak kullanıldığı yönündeki iddiasını kabul etti.

Slovak parlamentosunda sandalyeleri bulunan ırkçı bir partinin lideri, Pazartesi günü neo-Nazi sembollerini yasadışı kullanmaktan suçlu bulundu ve dört yıl dört ay hapis cezasına çarptırıldı. 

Meclis üyesi ve ırkçı bir parti kurucusu olan Kotleba, Slovakya'da Nazi döneminde kurulan Slovak Cumhuriyeti (1939-1945) isimli Nazi uydu devletinin kuruluş yıl dönümü nedeniyle düzenlenen etkinlikte yoksul ailelere 1488 euro değerinde yardım çeki dağıtmakla suçlandı. 

14/88, neo-Nazilerin kullandığı fonetik selamlaşma olarak biliniyor. 

Rakamın '14' kısmını David Lane isimli bir beyaz ırk üstünlükçüsü Amerikalı neo-Nazi'nin bulduğu biliniyor. Beyazların üstün olduğuna inananların İngilizce sloganı toplamda 14 kelimeden oluşuyor. 

'88' ise Hitler selamına atıfla, "Heil Hitler"in kısaltması. 'H' harfi Almanca'da 8'inci sırada yer alıyor. 

NAZİ SELAMI KULLANIYORLAR 

Marian Kotleba’nin partisi Nazi selamını kullanan üyeleri ile bilinirken Şubat ayındaki parlamenter seçimlerde %8 oy alarak ülkenin dördüncü büyük partisi olmuştu. Kararın temyiz için Yüksek Mahkeme'ye gitmesinin önü açık bırakılırken Kotleba henüz cezaevine konmadı. 

Reuters'ın haberine göre, kararın Yüksek Mahkemece onanması halinde Kotleba meclisteki koltuğunu da kaybedecek.