SKP Sözcüsü Al Fadıl: Eylemlerin en büyük sebebi ekonomik kriz

SKP Sözcüsü Al Fadıl: Eylemlerin en büyük sebebi ekonomik kriz

Sudan'da Askeri Geçiş Konseyi ve muhalefet arasında nihai anlaşma çok yakın. Ancak, Sudan Komünist Partisi bu anlaşmaya itiraz ediyor. Sudan'da yaşananları, Sudan Komünist Partisi Sözcüsü Dr. Fathi Al Fadıl ile görüştük.

Özgür Yılmaz - @ozguryilmaz344

Sudan'da Ömer el-Beşir'in aylarca süren rejim karşıtı protestolar sonucu 11 Nisan'da askeri darbe ile devrilmesinin ardından başkent Hartum'da muhalif göstericiler, ordu karargahı önünde "sivil yönetime geçilmesi" talebiyle nöbet tutmuştu. 

Daha sonra muhalefetin askeri darbeyi reddetmesi üzerine, çıkan çatışmalarda yüzlerce sivil hayatını kaybetmişti. Sudan'daki protestolar halen devam ederken, Askeri Geçiş Konseyi ve muhalefet güçleri arasında nihai anlaşma çok yakın. 

Ancak, sokağın etkin güçlerinden olan Sudan Komünist Partisi (SKP); bu anlaşmaya karşı olduğunu açıklamıştı.

SKP sözcüsü Dr. Fathi Al Fadıl ile Sudan'daki süreç hakkında görüştük.

30 YILDIR SÜREN BİR DİRENİŞ

Protestolar ne zaman ve niçin başladı? Gösterilerin karakteri nedir?

Protestolar, 1989’da Müslüman Kardeşler’İn darbesinin gerçekleştiği günden itibaren var. 30 yıldır Sudan halkı, özellikle işçi sınıfı ve sendikal hareket, meslek odaları diktatörlük rejimine karşı mücadele etti. Bu 30 yıllık süreçte kanla bastırılan birçok protesto örneği gösterebiliriz. En sonuncusu örneğin 2013 yılında gerçekleşmişti ve muhalefet sokakları ve meydanları üç günlüğüne işgal etmişti. Ancak rejimin buna cevabı terör oldu ve 269 kişiyi öldürdüler. Geçtiğimiz yılın ocak ayında ise SKP’nin çağrısıyla başkentte bir eylem süreci yaşandı. Geçtiğimiz yıl boyunca eylemler hiç durmadı. Çalışan insanların büyük çoğunluğu haklarını almak için örgütlendi ve ekonomik iflasa politikalarına karşı sokağa çıktı. Eylemlerin en büyük sebebi ekonomik kriz, politik özgürlüklerin kısıtlanmasıydı.

'DİRENİŞ KOMİTELERİ ÖNEMLİ ROL OYNADI'

SKP ve diğer muhalefet bu örgütlenme, harekete geçme ve direniş komiteleri oluşturma sürecinde bugün de dahil olmak üzere önemli rol oynadı. 19 Aralık 2018’de patlayan süreç, olgunlaşmış bir sürecin meyvesiydi.  

Eylemlerde hangi özneler var? Sosyal medyadan ciddi bir kadın katılımı olduğunu da gördük.

Muhalefet çatısı, Özgürlük ve Değişim İttifakı çatısı altında toplanıyor. İlki,  SKP, Arap milliyetçi partileri, muhalif birlikçiler ve toprak ve su için mücadele eden çeşitli gruplardan oluşuyor. Diğeri ise Umma ve Sudan Kongre Partisi’nden oluşan Çağrı Grubu. Üçüncüsü ise Sudan Profesyoneller Örgütü ve çeşitli sivil toplum kuruluşları.

'ASGARİ ÇİZGİ REJİME KARŞI MÜCADELE'

Muhalefet hareketi farklı parti, örgüt ve gruplardan oluşuyor ve bu yapıların siyasi ve ideolojik altyapı ve istekleri de farklı oluyor. Uzlaştığımız asgari çizgi ise rejime karşı mücadele.

Kabul edilen ana siyasi çizgi SKP’nin çizgisi. Daha önce de bahsettiğimiz gibi, asıl iş ve liderlik yerel direniş komiteleri tarafından yapılıyor. İşçiler, öğrenciler, gençlik, kadınlar ve köylüler sokaktaki ana gücü oluşturuyor.

GÖSTERİCİLERİN ÇOĞUNLUĞU KADIN

Kadınlar baskıyı iki kat yaşadığı için direnişteki rolleri de daha fazla. Göstericilerin yüzde 65’i kadın.

'DARBE DEVRİMİ ÇALMAK İÇİN YAPILDI'

Darbeden sonra son durum ne? Ordu içerisinde muahlifler var mı? Askeri konseyle muhalefet anlaşması ne durumda? SKP bu anlaşmaya nasıl bakıyor?

Darbenin öncülüğü generaller tarafından devrimi çalmak için yapıldı, eski rejimden kalanları kurtarmak ve burjuvazi ve büyük yabancı sermayenin kazanımlarını devam ettirmek için.

Genel olarak subaylar ise Müslüman Kardeşler üyesi ya da onların hakimiyeti altında. Ancak daha aşağı indikçe, muhalefet hareketinden etkilenen subayları daha çok görüyoruz.

'ASKERİ CUNTA İLE İKTİDARI PAYLAŞMAK KARŞI DEVRİMİN SİYASETİNİ KABUL ETMEK ANLAMINA GELİYOR'

Halkımız bu anlaşmadan daha iyisini hak ediyor. Askeri cunta ile iktidarı paylaşmak, karşı devrimin siyasetini kabul etmek anlamına geliyor.

SKP askeri cunta ile yapılan herhangi bir anlaşmaya karşı. SKP, sivil bir hükümet çağrısı yapıyor ve muhalefet tarafından yapılan deklarasyona uyulmasını talep ediyor. Aksi halde devrim için mücadelemize devam edeceğiz.

'MÜCADELE DEVAM EDİYOR'

Askeri Konsey, iktidarı bırakacak mı sizce?

Hiçbir askeri cunta, iktidarı gönüllü bir şekilde bırakmaz ve bu cuntanın da öncekilerden farkı yok. Yani, mücadele devam ediyor.

SKP, uzlaşmaz çizgisiyle biliniyor. Sudan’daki sol örgütlerin durumu nedir? Sudan’ın geleceğine etki edebilirler mi?

SKP’nin solu temsil etmek gibi bir iddiası yok. SKP’nin kökleri işçi sınıfı ve köylülük içerisinde. SKP, sendikal çalışma içerisinde, meslek odalarında, kadın, öğrenci, ve demokratik gençlik hareketi içerisinde faaliyet yürütüyor. SKP’nin amacı ülkede Ulusal Demokratik Cephe oluşturmak ve varlığını bunun içerisinde ilerletmek. Cephe’nin liderliği işçi sınıfında ve müttefiklerinde olmalı, böylece ulusal demokratik aşama gerçekleştirilip sosyalizmin inşasına başlanabilir. Başka güçler de var, ve olmalı da, ancak devrime yardım etmeliler.

'SKP MÜTEVAZI BİR HAT TUTMUŞTUR'

Sizce, Sudan’daki olaylar, dünyayı nasıl etkiliyor? Sudan’daki gibi protestolar Cezayir’de, Haiti’de de görülüyor. Sizce, yoksul halklar, 3. Dünya halkları ayaklanıyor mu?

SKP her zaman mütevazı bir hat tutmuştur ve böyle yapmaya da devam edecektir. Parti, sömürgeciliğe karşı mücadele etmiştir ve ulusal ve toplumsal kurtuluş için hareket etmiştir. Biz, diğer devrimci tecrübelerden etkilendik. Belki biz de, emperyalizme ve onun yerel işbirlikçilerine karşı mücadeleye bir şeyler katabiliriz. Bizim devrimimiz, Cezayir’deki ya da Haiti’deki demokratik güçlere ilham oluyorsa, bundan gurur duyarız. İki halka da başarılar diliyoruz.

Ancak dediğimiz gibi, bu dönem halkın dönemi. Emperyalizmden çok çeken hakların devrim dönemi. Afrika, Ortadoğu, Asya ve Latin Amerika’nın halkları toplumsal devrim için ayağa kalkıyor. Bu devrimler amacına ulaşmasa da, kapitalist ülkelerdeki komünistler arasındaki koordinasyon ve birleşik mücadele çok önemlidir.