Skandal: Mikrofon açık kaldı, emekçilere ihanet ortaya çıktı

Skandal: Mikrofon açık kaldı, emekçilere ihanet ortaya çıktı

Kamu işçilerinin taleplerinden çok uzak şartlarda anlaşmaya varılan toplu iş sözleşmesinin açıklandığı basın toplantısında bir skandal yaşandı. Türk-İş Genel Başkanı'nın sözleri, emekçilerin ekonomik koşullarını iyileştirmeden uzak olan anlaşmanın nasıl kabul edildiğini ispatlar nitelikteydi.

Hükümet ile Türk-İş, kamu işçisinin 2019-2020 yıllarındaki mali ve sosyal haklarını belirleyen 2019 Dönemi Kamu Kesimi Toplu İş Sözleşmesi'nde anlaştı. Emekçilerin taleplerinden çok uzak olan anlaşmayla ilgili düzenlenen basın toplantısında ise bir skandal yaşandı. Türk İş Genel Başkanı Ergün Atalay’ın, Aile Çalışma ve Sosyal hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’a söylediği, “Uzasa işi karıştıracağız, en azından kapattım böyle” sözleri mikrofon açık kalınca herkes tarafından duyuldu.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk ile Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, 2019 Dönemi Kamu Kesimi Toplu İş Sözleşmesi Çerçeve Protokolü görüşmeleri kapsamında Bakanlığın Reşat Moralı Salonu'nda bir araya geldi.

‘UZLAŞI İÇİNDE HAREKET ETTİK’

Bakan Selçuk, müzakere sürecine ilişkin şöyle dedi:

"Bizi bu süreçte her şeyden daha fazla ilgilendiren, elbette kamunun genel faydası oldu. Her zaman olduğu gibi mali ve sosyal dengeleri korumaya dikkat ettik. Bunları göz önünde bulundurarak işçi sendikalarımızla uzlaşı ve anlayış içerisinde geçmişteki gibi hareket ettik. Türkiye'nin son 17 yıldır bu yaklaşım ve hassasiyet sayesinde bugünkü noktaya geldiğini de bilmemiz gerekir.

SÖZLEŞMEYLE İLGİLİ BİLGİLER

Bakan Selçuk, imzalayacakları Çerçeve Protokol'ün, kamu işçilerine ve ailelerine hayırlı sonuçlar getireceğine inandığını ifade etti,  sözleşmeyle ilgili şu bilgileri verdi:

"Çerçeve Protokol kapsamında, brüt 3 bin 500 liranın altında ücret alan kamu işçilerimizin maaşlarına, brüt ücret 3 bin 500 lirayı aşmayacak şekilde 150 lira iyileştirme yapıyoruz.

Ücret zammı oranlarına gelince; yaptığımız görüşmeler neticesinde kamu işçilerimizin ücretlerine 2019'un ilk 6 ayında yüzde 8 oranında, ikinci 6 ayında yüzde 4 oranında zam yapılması konusunda uzlaştık.

Kamu işçilerimiz ocak ayında yüzde 6,69 oranında bir enflasyon farkı zammını da almışlardı. 2019 yılı için üzerinde uzlaştığımız zamlarla birlikte, yıl geneli toplam ücret zammı yüzde 19'a ulaşmış olacak. 2020 yılı için ise ilk 6 ayda yüzde 3 oranında ve ikinci 6 ayda yüzde 3 oranında ücret artışı gerçekleştireceğiz.

"Üzerinde uzlaştığımız bu zam oranları enflasyonun altında kalırsa, kamu işçilerimiz enflasyon farkını da almaya devam edecekler." 

Konuşmaların ardından, 130 bin kamu işçisinin 2019-2020 yıllarındaki mali ve sosyal haklarını içeren 2019 Dönemi Kamu Kesimi Toplu İş Sözleşmesi Çerçeve Protokolü taraflarca imzalandı.

TÜRK İŞ GENEL BAŞKANI: UZASA İŞİ KARIŞTIRACAĞIZ, EN AZINDAN KAPATTIM BÖYLE

Öte yandan basın toplantısı esnasında Atalay, eliyle mikrofonunu kapatarak Bakan Selçuk’a “Uzasa işi karıştıracağız, en azından kapattım böyle” dedi. Atalay’ın sesi masadaki bir başka mikrofonun açık kalmasıyla, herkes tarafından duyuldu.

Atalay, dün açık kalan mifrofonda duyulan cümleleriyle ilgili "Ben işçileri utandıracak bir şey yapmadım. Beni tanıyan , bizim geçmişimizi bilenler tanır." dedi ve tepki çeken açıklamalarıyla ilgili kendini böyle savundu:

"Ben işçileri utandıracak bir şey yapmadım. Beni tanıyan, bizim geçmişimizi bilenler tanır. Biz her zaman işçilerden yana olduk, olmaya da devam edeceğiz."