Skandal Cumhurbaşkanlığı yönetmeliği: Çıplak aramayı meşrulaştırma hamlesi

Skandal Cumhurbaşkanlığı yönetmeliği: Çıplak aramayı meşrulaştırma hamlesi

Cumhurbaşkanlığının cezaevlerine yönelik düzenlediği yeni yönetmelikte çıplak aramanın meşrulaştırılması hedefleniyor

İleri Haber

Cumhurbaşkanlığının cezaevleri için düzenlediği yeni yönetmelik Resmi Gazete'de yayımlandı. Cezaevlerinde bulunan  hükümlülere yönelik uygulamaları içeren yönetmeliğin 34'üncü maddesi dikkat çekti. 'Arama, güvenlik tatbikatı ve sayım" başlığı altında verilen maddede, hükümlülere kurum, oda ve eklentilerinde çıplak arama yapılabileceği detayları ile sıralandı. Söz konusu maddeyle, çıplak aramanın yanı sıra hükümlülere zor kullanmak da meşrulaştırılıyor.

'TEMEL İNSAN HAKLARININ İHLALİ'

Konuya ilişkin görüşlerini aldığımız Adalet İçin Hukukçular üyesi Avukat Özgür Urfa, yönetmelikte yer alan maddenin insan haklarına bir saldırı olduğunu belirterek, "Bugün yayınlanan yönetmelikte düzenlenen "çıplak arama" konusu Anayasa’nın 13’üncü maddesindeki “Temel hak ve hürriyetler, özlerine dokunulmaksızın yalnızca Anayasa’nın ilgili maddelerinde belirtilen sebeplere bağlı olarak ve ancak kanunla sınırlanabilir” düzenlemesine aykırı olup bu bakımdan en temel haklardan olan “vücut dokunulmazlığına müdahale niteliğindedir. Ayrıca Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) 3. Maddesi olan “Hiç kimse işkenceye, insanlık dışı ya da onur kırıcı cezâ veyâ işlemlece tâbi tutulamaz” maddesinin de ihlali anlamına gelmektedir. 

Düzenlenen madde, “Ceza İnfaz Kurumlarının Yönetimi ve Güvenlik Tedbirleri” tüzüğünün 46. Maddesinin aynen yönetmeliğe alınması şeklinde yapılmıştır. Ancak şekli olarak bile kanunla düzenlenebilecek bir konunun yönetmelikle düzenlenmiş olması da hukuka aykırılığın bir başka yönünü oluşturmaktadır" şeklinde konuştu.