'Siyasi cinayetler' iddialarına ilişkin Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatıldı

'Siyasi cinayetler' iddialarına ilişkin Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatıldı

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, 'siyasi cinayetler' iddialarıyla ilgili resen soruşturma başlattı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, ilk olarak CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu tarafından dile getirilen ve daha sonra birçok siyasetçinin de açıklamalarda bulunduğu 'siyasi cinayetler' iddialarına ilişkin resen soruşturma başlattı.

NE OLMUŞTU?

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, geçtiğimiz hafta gazetecilere yaptığı açıklamada, "Erdoğan gerilimi doruk noktasına çıkarıp seçime gitmek ister. Bu gerilimden olabildiğince uzak durmamız lazım. Milletvekili, il başkanlarına söylüyorum, sakin olacağız. İttifakı oluşturan diğer partiler de gerilim istemiyorlar.Eğer iş belli grupların ellerine silah alıp belli kişileri öldürme yoluna gitmezlerse bir gerilim olmaz. Umarım öyle bir tablo da Türkiye’de yaşanmaz. Siyasi cinayetler… Böyle kaygılarım var. Erdoğan ‘Dur bakalım daha başınıza neler gelecek’ dedi. Devletin bütün güçleri elinde olan bir insan bunu söylüyorsa, çok tehlikeli bir cümle" demişti.

Bu açıklamanın ardından DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan da Kılıçdaroğlu’nun kaygılarında haklı olduğunu söyleyerek, "İktidarın şu an küçük bir ortağı var. Oradaki durumu herkes görüyor. Ama asıl vahim olan sayın Cumhurbaşkanı'nın siyasi şiddet konusunda vahim kalması. Kayıtsız kalmasından da öte, sayın Akşener Doğu Karadeniz'de sözlü saldırıya uğradığında 'Daha neler göreceksiniz' dedi" ifadelerini kullanmıştı.

Kılıçdaroğlu'nun sözlerini değerlendiren AKP Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş ise "Türkiye'de bir daha hiç kimse faili meçhul cinayetleri diriltme dönemine geri dönemeyecektir" diyerek, partisinin bu teşebbüslere müsaade etmeyeceğini öne sürmüştü.

İYİ PARTİ'DEN AÇIKLAMALAR

İYİ Parti Teşkilat Başkanı Koray Aydın da konuyla ilgili "Siyasi suikastlar yapılacağı konusunda bizim de aldığımız duyumlar var, eğer böyle bir planlama varsa başta ülkeyi yönetenler olmak üzere ileride bunun hesabını vermek zorunda kalır ağır bir bedel öderler, çok acı sonuçlar doğurur. Bunun mümkün olmadığını düşünüyorum" ifadelerini kullanmıştı.

Demokrat Parti (DP) Genel Başkanı Gültekin Uysal'ı ziyaretinde  gazetecilerin sorularını yanıtlayan İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ise siyasi cinayet iddialarını çok fazla gündemde tutmamak gerektiğini söylemiş ve "Bu tür duyumlar elbette gelir. Kimisi daha sivil alanlardan kimisi de 'Biraz daha dikkat edin' diyen alanlardan gelir. O kadar söyleyeyim. Benim inandığım bir şey var, ecel ne bir nefes evvel ne bir nefes sonradır. Dolayısıyla tedbir alırsınız ama bu konuda Sayın Aydın aynı zamanda bunların bu kadar konuşulmaması gerektiğini de söylüyor. Ben kendisine orada katılıyorum. Çok fazla bunu gündemimizde tutmamamız lazım diye düşünüyorum" ifadelerini kullanmııştı.

FAHRETTİN ALTUN'DAN AÇIKLAMA

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun da "Faili meçhulleri ülkemizin gündeminden çıkaran Sayın Cumhurbaşkanımızdır" iddiasında bulunduğu açıklamasında şunları söylemişti:

"Muhalefet partilerinin kimi temsilcileri ardı ardına, ülkemizde ‘siyasi cinayetler’ olacağı iddialarını gündeme getirmektedir. Ülkemizde korku iklimi oluşturmayı amaçlayan bu tür iddiaları gündeme getirenleri, ellerindeki bilgileri savcılarımızla paylaşmaya davet ediyoruz.

Sorumsuz bir şekilde gündeme getirilmeye başlanan bu yalanlar üzerinden milletimizin devlete olan güveni hedef alınmaktadır. Bu iddiaların temel amacı, ülkemizin milli birlik ve beraberliğini zedelemek ve toplumsal huzurumuzu bozmaktır.

Eski Türkiye’nin bakiyesi bu mesnetsiz iddiaları gündeme getirenlere hatırlatmak istiyorum: Faili meçhuller hangi dönemin ürünüydü? Faili meçhulleri ülkemizin gündeminden çıkaran Sayın Cumhurbaşkanımızdır.

FETÖ, PKK ve bunların hamileriyle yürüttüğümüz güçlü mücadele sayesinde, bu yapıların ülkemizi işgal girişimlerini engelledik. Ancak, bugün terör örgütleriyle aralarına mesafe koyamayanların ‘siyasi cinayet yalanından’ medet umar hale gelmesini milletimizin takdirine bırakıyoruz.

Bazı çevreler geçmişin zihniyetini bugünlere taşımak ve yaşatmakla meşgulken, Cumhurbaşkanımız, bilim, sanayi, teknoloji, uzay çalışmaları, 2053 ve 2071 hedefleriyle geleceğin Türkiye’sini inşa etmenin mücadelesini vermeye devam etmektedir."

KILIÇDAROĞLU İDDİASINDA ISRARCI

Kamuoyunda tartışma yaratan sözler sonrası partisinin Genel Merkezi'nde Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu ve beraberindeki heyet ile bir araya gelen Kılıçdaroğlu, yeni bir açıklama yaparak, "Daha neler olacak neler, bunlar iyi günleriniz’ Bu sözler kime ait? Ne anlama geliyor bu? Herhalde sevgi, kucaklama anlamına gelmiyor. Başka bir cümle daha; ‘Ülkenin yönetimine talip olduklarını söylemekten vazgeçmelerinin kendileri için iyi olacağını hatırlatmak istiyoruz’Ülkeyi yönetmek onların tekelinde mi? Ülkeyi yönetme amacından vazgeçin, sizin lehinize olur diyor? Ne yaparlarsa yapsınlar ülkenin huzurunu bozacak hiçbir tavrımız olmayacak. Halkımızı sükunete davet ediyoruz" demişti.