Siyaset, Dış İlişkiler ve Ekonomiye Yapısal Müdahaleler Geliyor

Siyaset, Dış İlişkiler ve Ekonomiye Yapısal Müdahaleler Geliyor

AKP'nin 4'lü planının açıklayan Numan Kurtulmuş, diğer ülkelerle ilişkilerden, siyasete, askeri operasyonlardan ekonomiye yapısal müdahalelere hazırlandıklarını anlattı.

AKP Genel Başkan Vekili Numan Kurtulmuş, Türkiye'de tutuklu bulunan Pastör Andrew Creig Brunson'un serbest bırakılmamasının ardından ABD'nin Türkiye'ye bir dizi yaptırım kararı almasını “ticaret savaşları” olarak isimlendirdi. Yaşanılan ekonomik krizde AKP'nin yanlış politikalarını es geçerek doğrudan yaptırımlara odaklanan Kurtulmuş, "ABD'ye karşı 4'lü plan" olarak isimlendirdiği ve diğer ülkelerle ilişkilerin düzenlenmesine yönelik hamleler olduğunu söylediği başlıkları Habertürk'e anlattı.

Buna göre AKP'nin dış ilişkilerden siyasete, askeri operasyonlardan ekonomide yapısal müdahalelere kadar birçok başlığa yönelik hazırlıkları şöyle:

AB İLE İLİŞKİLERDE DÜZENLEME

"Avrupa Birliği ile ilişkiler yeniden düzenlenmeli. AB tarafından gelen sinyaller önemli, bu pratik olarak da ekonomi açısından olumlu sinyaller yaratıyor. AB ile biran önce gerilim yaratan çatışmacı faktörleri ortadan kaldırmalıyız."

ÇİN YAKINLAŞMASI

"Orta vadede Çin ile yakınlaşmayı tamamlamalı. “Yeni kuşak, yeni yol” projesini Çin de çok önemsiyor. İlişkilerde önemli bir aşamaya gelindi, bu yıl çok sayıda Çinli turist de gelmeye başladı. Bundan sonrasında tempoyu arttırıp hızlı gidilmeli."

RUSYA VE ABD İLİŞKİLERİ

"Rusya ile var olan ilişkilerin devamı sağlanmalı. Bölgesel işbirliği geliştirilebilir.  Ki gelişiyor da…

ABD ile PKK ve PYD konusunda yaşanan muamma da bitirilmeli. Menbiç konusu askeri açıdan iyi gidiliyor. Ancak bu yeterli olmamalı. Tabii, milli paralarla ticaret, altına dayalı yeni para sistemi, Türkiye’nin BRICS’e üyelik niyeti, Rusya ve Çin ile ilişkilerin geliştirilmesi ABD’yi telaşlandırmış olabilir. Ama ABD, Türkiye ile ilişkilerini asla koparamaz. İlişkiler yeniden tesis edilmeli. Bölgede zayıflamış bir Türkiye’nin ABD’ye fayda getirmeyeceği, bu bölgedeki birçok direncini kaybedeceğini de görmeli."

YAPISAL DEĞİŞİM

"Dördüncü alanı önemsiyorum, Türkiye kendi içinde bugüne kadar yapması gereken yapısal dönüşümü ve değişimi de ekonomik alanda gerçekleştirmek zorunda. Bunun daha ileriye ötelenecek hali kalmadı, biran önce hayata geçirilmeli..."