Sivillerin öldürüldüğü köye HDP'li vekiller alınmadı

Sivillerin öldürüldüğü köye HDP'li vekiller alınmadı

Ağrı'nın Tutak ilçesine bağlı Soğukpınar Köyü'nde çıkan çatışmada Murat Kaya adlı köylünün öldürüldüğü öne sürüldü. Köye girmek isteyen HDP'li vekillerden oluşan heyete askerler 'güvenlik' gerekçesiyle izin vermedi.

Ağrı’nın Tutak ilçesine bağlı Soğukpınar köyüne 6 Aralık günü sabah saatlerinde jandarma ve polis tarafından başlatılan operasyonda çatışma çıktığı duyurulmuştu.

Çatışmanın ardından yapılan İçişleri Bakanlığı açıklamasında, operasyon düzenlenen köyde öldürülen 4 kişinin PKK'li olduğu iddia edilerek, 3 kişinin çatışma sırasında, 1 kişinin ise kaçmaya çalışırken öldürüldüğü belirtildi.

10 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

Yaşanan çatışmanın ardından Hanım Aksoy, Gönül Aksoy, Birgül Çetin, Zozan Kaya, Cemal Aksoy, Ahmet Aksoy, Kemal Aksoy, Sıdık Çetin ile isimleri öğrenilemeyen iki ile birlikte 10 köylü gözaltına alındı. Gözaltına alınanların işkence gördüğü öne sürüldü.

"OLAY SONRASI ONLARCA KÖYLÜYÜ OKULA TOPALDILAR"

Yaşanan olayın ardından köyde abluka kuran polis ve jandarmaların köyden ayrılması sonrası 7 Aralık günü (dün) Mezopotamya Ajansı’na (MA) konuşan kız kardeşi Mehzer Kaya, ölenlerden PKK’li olduğu açıklanan kişinin köyde yaşayan ağabeyi Murat Kaya olduğunu söyledi.

Askerlerin sabah saatlerinde köye gelmesi üzerine ne olduğunu merak edip evden dışarıya çıktıklarını ve askerlere yaklaşıp olayın ne olduğunu sormak isterken silah seslerinin geldiğini söyleyen Yalçın, sonrasında yaşananları şu sözlerle anlattı: “Panik olunca kaçmaya başladık. Kardeşim o esnada olaya yakın bir yerdeydi. O da bizim gibi olayı merak edip ayağında terliklerle dışarı çıkmıştı. Bir diğer kardeşim Fettah Yalçın’ı gözaltına aldılar. Kardeşimin şu anda nerede tutulduğunu bilmiyoruz. Bize söylemiyorlar. Karakola gittiğimizde askerler bizi kovuyor. Köyde içinde kadınlarında olduğu onlarca kişiyi gözaltına aldılar. Olay sonrası köyde kadınlar erkekleri ve gençlerin hepsini okula topladılar. Daha sonra bizi bıraktılar. Onlarca köylüyü de gözaltına aldılar. Murat kardeşim suçsuzdu.”

ASKERLER MİLLETVEKİLLERİNİN KÖYE GİRMESİNE İZİN VERMEDİ

HDP milletvekilleri Dilan Dirayet Taşdemir, Murat Sarısaç, Bedran Öztürk, Mensur Işık ve Abdullah Koç’un da aralarında olduğu partili bir heyet yaşananları yerinde görmek ve incelemelerde bulunmak üzere bugün köye gitmek istedi. Ancak yolda askerlerce durdurulan heyetin geçişine bölgedeki “operasyonun devam ettiği” gerekçesiyle izin verilmedi.
Köye gidişlerine izin verilmeyen heyet adına Ağrı milletvekili Abdullah Koç açıklama yaptı.

DİNLENMEK İÇİN EVİNE GELEN İNŞAAT İŞÇİSİ ÖLDÜRÜLDÜ

Tutak’ın Soğukpınar köyüne iki gün önce yapılan askeri operasyonda bir sivilin yaşamını yitirdiğini ve diğer sivillerin ise zarar gördüğünü söyleyen Koç, “Operasyondan hemen sonra bütün köy halkı okulun bahçesinde ve okulun koridorlarında toplamak suretiyle alıkonuldu. Bu olayın üzerine bizler valilik ile görüştük. Vali sadece ve sadece bir sivilin zarar gördüğünü ve ayağından yararlandığını bize belirtti. Ancak daha sonra öğrendiğimize göre Murat Kaya adlı bir sivil yaşamını yitirdi. Bu kişi bir inşaat işçisi. 10 günlük izin alıp, dinlenmek için evine gelmiş” diye konuştu.

"90’LARDAKİNİN AYNISINI YAPIYORLAR"

Düne kadar köye giriş ve çıkışların serbest olduğunu, fakat bugün HDP heyeti olarak köye girmek istediklerinde engellendiklerini belirten Koç, şöyle devam etti:

“Bu köyde bir şeyler saklanılıyor. Bizim gidip görmemizi engelliyorlar. Gördüğünüz gibi önümüzde askerler var. Bir komutan geliyor ve bizim niyetimizi sorgulamak suretiyle bize engel koyuyor ve bizim köye girişimiz engelleniyor. Demek ki 90’lı yıllarda yaptıklarının aynısını bu köyde gerçekleştiriyorlar. Bizim gitmemizi ve basının görmesini istemiyorlar. Bu köyde kötü şeylerin olduğunu hissediyoruz. Halktan da gelen şikayetler var ve 10 kişi şu an gözaltında. Gözaltına alınan kişiler işkenceden geçirilmiş ve şu anda biz bu köyden ciddi şekilde endişe duyuyoruz. Gidip görmek istiyoruz. Buradan bize bu şekilde bir engel koyan bu anlayış kim bilir halka neler yaptı.”

Yapılan bu açıklamanın ardından HDP heyeti Ağrı’ya döndü.

CENAZE AİLEYE VERİLMEDİ

Mezopotamya Ajansı'nda yer alan habere göre, Murat Kaya’nın ailesi, cenazenin kendilerine verilmediğini söyledi. Aile, “Akşam saatlerinde yetkililer geldiler. Bize baskı kurarak ya ‘cenazenin defnedeceğimizi ya da Erzurum’da kimsesizler mezarlığına defin edeceklerini’ söylediler. Biz de bunu kabul etmedik. Bizim dini vecibelerimizi yerine getirmeniz gerekiyor. Murat sivildi. Şimdi de gece geç saatlerinde bize zorla cenazeyi defnettirmek istiyorlar” dedi.