Sivil polisler, avukatların duruşmasına basın kartıyla girdi

Sivil polisler, avukatların duruşmasına basın kartıyla girdi

ÇHD ve HHB'li avukatların yargılandığı davanın duruşmasına sivil polisler basın kartı takarak girdi. Avukatların itirazı üzerine polisler duruşma salonundan çıkarıldı.

Fotoğraf: Arşiv

Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) Genel Başkanı Selçuk Kozağaçlı ve Halkın Hukuk Bürosu (HHB) üyesi avukatların yargılandığı dava duruşmasına ikinci gününde devam edildi. İstanbul 37’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nin Silivri Cezaevi Kampüsü karşısında bulunan duruşma salonunda görülen duruşmada Selçuk Kozağaçlı hazır bulundu. Duruşmayı izlemek için gelen aileler ise binaya alınmadı. Avukatların ısrarları üzerine ailelerin sadece bina içerisindeki kafeteryaya girmelerine izin verildi.

Avukatların söz alması ile başlayan duruşmada, avukat Bahri Belen, reddi hakim talebinde bulundu. Söz alan diğer avukatlar da aynı talebi yineledi.

Avukat Nergiz Tuba Aslan, Mahkeme Başkanı Akın Gürlek’in tutuklu avukat Kozağaçlı’nın yeniden tutuklandığı duruşmaya özel olarak atandığını söylemesi üzerine Gürlek, bir önceki heyetin dosyaya daha hakim olduğunu, bu dosyaya atanmayı kendisinin istemediğini söyledi.  Aslan, mahkeme başkanının dosyaya atandığı ilk andan itibaren “düşmanca tavırlar sergilediğini”, “tanıkları yönlendirdiğini”, “tanıklara hatırlatmalar yaptığını” dile getirdi.

Avukat Münip Ermiş de, savunmasında “Kısıtlı olarak tanıkları yönlendirdiniz. Dünkü yargılama sürecinde hep birlikte tanıkları sorgulayış biçiminizden, müdafilere tavrınızdan, sanıklara davranışlarınızdan tarafsız ve bağımsız olmadığınız açıkça ortadadır” dedi.

‘USUL KURALLARINA UYMUYORSUNUZ’

Avukat Several Ballıkaya ise, mahkeme heyetinin usul kurallarına uymadığını söyledi. Ballıkaya, “Bir başka dosyanın itirafçısı olan İsmet Özdemir’i dinlemeye karar verdiniz. Bunu savunmadan gizleyerek yapmaya çalıştınız. Bu mahkemeye atandığınız günden sonra bu şahsı dinlemeye karar verdiniz” sözlerini sarf etti.

POLİSLER SALONDAN ÇIKARTILDI

Duruşma salonuna, yasak olmasına rağmen yakalarına “Basın Kartı” takan sivil polisler girdi. Durumun fark edilip, avukatların itiraz etmesi üzerine polisler, mahkeme heyeti tarafından salondan çıkarıldı.

Reddi hakim talebine ilişkin söz almak isteyen diğer avukatlara söz vermeyen mahkeme heyeti, tutuklu avukatlara da söz hakkı vermedi. Bu nedenle yaşanan tartışma sonrası heyet, tutuklu avukatlara ve müdafileri avukat Nergiz Tuba Aslan’a ikinci kez uyarı cezası verdi.

Mahkeme Başkanı Akın Gürlek, “reddi hakim” talebini ise üye hakimlerle görüşmeden reddetti.

AVUKATLAR SALONDAN ÇIKTI

Ret kararına ilişkin söz almak isteyen avukatlara müsaade edilmeyip, duruşmaya ara verildi. Ara nedeniyle duruşma salonundan çıkarılan tutuklu avukatlar aranın yeniden salona getirilmedi.Müvekkillerinin getirilmemesi üzerine avukatlar, “asılsız yargılama olmaz” diyerek duruma tepki gösterip, salondan çıktı.

Bunun üzerine duruşmayı sonlandırma kararı alan mahkeme heyeti, daha önce alınan avukat sınırlaması ve izleyici yasağını da kaldırdı. Duruşmaya yarın saat 10.00’da devam edilecek. (MA)