Sivas Katliamı'nın üzerinden 29 yıl geçti...

Sivas Katliamı'nın üzerinden 29 yıl geçti...

Sivas'ta 1993 yılında 33 aydın ve sanatçının şeriatçılar tarafından yakılarak katledilmelerinin üzerinden 29 yıl geçti.

İleri Haber

Bugün 2 Temmuz 2022... Bundan tam 29 yıl önce; 2 Temmuz 1993'te 33 aydın ve sanatçı ile 2 otel görevlisi, Sivas'ta bulundukları Madımak Oteli’nde gericiler tarafından yakılarak katledildi. 

Türkiye tarihine kara leke olarak geçen katliam öncesi 33 aydın ve sanatçı, Pir Sultan Abdal'ı anma etkinlikleri kapsamında Sivas'a gitmişti. 

Etkinlikler öncesi gerici-şeriatçı güruhlar ise kentte bildiriler dağıtıp katliam çağrısında bulunuyordu.

2 Temmuz 1993 günü; çoğunluğu Alevi ve devrimci olan 51 kişilik grup, şeriatçıların katliam çağrılarının ardından Madımak Oteli’nde saldırıya uğradı. Grupta Aziz Nesin, Metin Altıok, Hasret Gültekin, Asım Bezirci ve Nesimi Çimen gibi tanınmış isimler de vardı...

"Laik düzen yıkılacak", "Yaşasın şeriat" sloganları eşliğinde otele yönelen saldırganlar, güvenlik güçlerinin gözleri önünde katliamı gerçekleştirdi.

Gerici grup, Madımak Oteli'ni "tekbir getirerek" ateşe verdi. Çıkarılan yangında 33 aydın ve sanatçı ile 2 otel görevlisi, dumandan boğularak ve yanarak yaşamını yitirdi.

Sivas Katliamı'nda hayatını kaybedenler:

Muhibe Akarsu, Muhlis Akarsu, Gülender Akça, Metin Altıok, Ahmet Alan, Mehmet Atay, Sehergül Ateş, Behçet Aysan, Erdal Ayrancı, Asım Bezirci, Belkıs Çakır, Serpil Canik, Muammer Çiçek, Nesimi Çimen, Carina Cuanna, Serkan Doğan, Hasret Gültekin, Murat Gündüz, Gülsüm Karababa, Uğur Kaynar, Asaf Koçak, Koray Kaya, Menekşe Kaya, Handan Metin, Sait Metin, Huriye Özkan, Yeşim Özkan, Ahmet Öztürk, Ahmet Özyurt, Nurcan Şahin, Özlem Şahin, Asuman Sivri, Yasemin Sivri, Edibe Sulari İnci Türk, Kenan Yılmaz.

KATLİAMDA YİTİRİLENLER ANILIYOR

Sivas Katliamı'nın 29. yılında da başta Sivas olmak üzere bugün birçok kentte anmalar düzenlenecek.

Yurttaşlar, bu sabah saatlerinde Sivas Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) önünde toplandı.

Katliamın gerçekleştirildiği Madımak Oteli'ne yürüyüş öncesi İleri Haber'e açıklamalarda bulunan bir yurttaş, faillerin yıllardır yakalanamadığına dikkat çekerken, adalet arayışının sürdüğünü belirtti:

"İnsanlık suçunda zaman aşımı diye bir şey olmaz. Bundan yaklaşık iki hafta önce mahkemedeydik. Yurt dışında adresler tespit edilmesine rağmen harekete geçilmiyor. Polisin ve Adalet Bakanlığının bulması gereken adresleri biz buluyoruz. 29 yıldır bir adım ileriye gidilemedi. Acılarımız hâlâ kanıyor. Madımak'ta hâlâ duman tütüyor. Adalet yerini bulana kadar unutmayacağız, unutturmayacağız."

"SİVAS'I YAKANLAR AKP'Yİ KURANLAR"

PSAKD önünde toplanan yurttaşlar katliamın gerçekleştiği Madımak Oteli'ne yürüdü.

Katliamda yitirilenlerin fotoğraflarını taşıyan kitle, sık sık "Sivas'ın ışığı sönmeyecek" ve "Sivas'ı yakanlar AKP'yi kuranalar" sloganları attı. 

"İNSANLIĞA KARŞI İŞLENEN SUÇLARDA ZAMAN AŞIMI OLMAZ"

Katliamın gerçekleştirildiği Madımak Oteli'ne ulaşan yurttaşlar burada karanfil bıraktı. 

Otel önünde açıklamalarda bulunan PSAKD Genel Başkanı Cuma Erçe, "Mahkemelerinizin verdiği kararlar bizim için hiç anlamındadır. Zaman aşımı kararları bizim için yok hükmündedir. Bu dava insanlık davasıdır. Bu suç insanlığa karşı işlenmiştir ve insanlığa karşı işlenen suçlarda zaman aşımı olmaz" dedi.

"ZORUNLU DİN DERSLERİNİ İSTEMİYORUZ"

Konuşmasında zorunlu din derslerine de tepki gösteren Erçe, şu ifadeleri kullandı:

"Zorunlu din derslerine ve asimilasyon politikalarına karşı konuşma yapıldığı için televizyon kanallarına para cezası yazmışlar. Yazıklar olsun size! Buradan bir kere daha söylüyorum: zorunlu din derslerini istemiyoruz! Çocuklarımızdan ellerinizi çekin. Zorunlu din derslerini ana sınıflarına kadar, kreşlere kadar getirdiniz. İstemiyoruz, kahrolsun faşizm!"

DAVALAR SÜRÜYOR

Yargıtay 9. Ceza Dairesi katliamın 99 sanığı hakkındaki kararı bozdu. 1997’de sonuçlanan yeniden yargılamada, 38 sanığa idam cezası, 29 sanığa anayasal düzeni bozmaya yardım suçundan 7.5 yıl hapis cezası verildi. 14 sanığın beraati kararlaştırıldı. Yargıtay 9. Ceza Dairesi’nin kararı yeniden bozmasının ardından 2000’de sona eren üçüncü yargılamada, yeniden 38 idam kararı verildi. üç sanık 20, bir sanık 15, 13 sanık yedi yıl hapse mahkum oldu. İdam cezaları ise bu cezanın kaldırılması nedeniyle müebbette dönüştürüldü. İki firari sanıkla ilgili dava 10 yıl boyunca sürdü. Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi, iki sanığa isnat edilen “anayasal düzeni bozmaya kalkışmaya iştirak etmek” suçunun 15 yıllık zamanaşımı süresinin dolduğu gerekçesiyle davayı ortadan kaldırdı. 

ERDOĞAN KATLİAMIN FAİLİNİ "AFFETMİŞTİ"

Madımak Oteli’nde 33 aydını yakarak katleden ve saldırganların başında yer alan Ahmet Turan Kılıç, ağırlaştırılmış müebbet hapse mahkum edildi. Kılıç, 27 yıl boyunca boyunca hapiste kalmasının ardından AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından "affedilerek" serbest bırakıldı.

Gerici yandaş medya tarafından "masum bir televizyon tamircisi" ve "Ahmet Dede" şeklinde haberleştirilen Kılıç, 87 yaşında öldü.