Şişli Etfal Dayanışması, 30 bin imzayla Sağlık Bakanlığı'nın kapısındaydı: 'Şişli Etfal yenilensin, yerinde kalsın!'

Şişli Etfal Dayanışması, 30 bin imzayla Sağlık Bakanlığı'nın kapısındaydı: 'Şişli Etfal yenilensin, yerinde kalsın!'

Deprem gerekçesiyle başka lokasyonlara taşınan ve akıbeti konusunda hiçbir açıklama yapılmayan 122 yıllık Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne sahip çıkan Şişli Etfal Dayanışması, bugün Ankara’ya çıkarma yaptı.

İleri Haber

Etfal Hastanesi’ne sahip çıkmak için sürdürdükleri mücadeleyi Ankara’ya taşıyan Şişli Etfal Dayanışması’nın basın açıklamasına, CHP, HDP, TİP, Sol Parti ve sendikalar ile demokratik kitle örgütleri, meslek örgütü temsilcileri ve sağlık emekçileri katılarak destek verdi.

Deprem gerekçesiyle başka lokasyonlara taşınan ve akıbeti konusunda hiçbir açıklama yapılmayan 122 yıllık Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne sahip çıkan Şişli Etfal Dayanışması, bugün Ankara’ya çıkarma yaptı. Sağlık Bakanlığı’na yönelik hazırlanan 30 bin imzalı dilekçeyi vermek üzere bakanlık önünde basın açıklaması yapan Etfal heyeti, Şişli Etfal hastanesinin tam teşekküllü kamu hastanesi olarak aynı yerinde, yeniden inşa edilmesi talebini bir kez de Ankara’da dile getirdi.

“Şişli Etfal Kapatılmasın” yazılı sarı yeleklerin giyildiği, “Etfal Yenilensin Yerinde Kalsın” yazılı pankartın açılıp çok sayıda dövizin taşındığı açıklamaya, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekilleri Aykut Erdoğdu ve Sezgin Tanrıkulu, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekileri Züleyha Gülüm ve Dilşat Canbaz Kaya, Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Üyesi Doç. Dr. Deniz Erdoğdu, Sol Parti Başkanlar Kurulu üyesi İlknur Başer, Sağlık ve Sosyal Hizmetler Emekçileri Sendikası Eş Genel Başkanı Selma Atabey, Devrimci Sağlık İş Sendikası Bölge temsilcisi Özgür Bozkurt, Türkiye İşçi Partisi (TİP) Ankara İl Örgütü ve Halkevleri İç Anadolu Bölge Temsilcisi Serdar Kibar katılarak destek verdi.

‘HAK MÜCADELESİ İÇİN BURADAYIZ’

Şişli Etfal Dayanışması’nın Sağlık Bakanlığı önünde gerçekleştirdiği basın açıklaması, grup üyelerinden Şişlili yurttaşlardan Betül Adatepe ile Tüm Bel-Sen İstanbul 2 Nolu Şube Başkanı ve Şişli Kent Konseyi Yürütme Kurulu Üyesi Nazmi Öztürk tarafından okundu.

Bizler bir hak mücadelesi için buradayız. Yaşam hakkımız için buradayız. Sağlığa erişim hakkımız için buradayız. Nitelikli, parasız sağlık hakkımız için buradayız. Devlete anayasal yükümlülüklerini hatırlatmak üzere buradayız. 122 yıldır kuşaktan kuşağa, nesilden nesile yurttaşlara sağlık hizmeti sunan, bölge halkının en büyük sağlık güvencesi olan hastanemize sahip çıkmak için buradayız” diyerek başlayan açıklamada şöyle denildi:

Pek çok yurttaşın yürüyerek ya da en fazla tek toplu taşıma aracına binerek kolaylıkla ulaşabildiği hastanemiz artık fiilen yok. Taşınma işlemleri tamamlanmak üzere. Hastanenin taşındığı yeni lokasyonlara en az iki toplu taşıma aracı kullanarak gidebiliyoruz. Acil durumlarda pek çok insan uzak mesafeler ve yoğun trafik nedeniyle yollarda hayatını kaybedecek. Aktarmalı toplu ulaşımla birlikte, yaşlılar ve engelliler için durum çok daha vahim hale geldi. Şişli Etfal, sadece köklü tarihiyle değil, üstün tıbbi nitelikleriyle de özellikli, seçkin bir kamu hastanesidir. Tüm branşlarda faaliyet gösteren, tam teşekküllü bir hastanedir. Sağlık alanında kendi ekolünü ve kültürünü yaratmış, uzman doktor, ebe, hemşire, sağlık teknisyeni ve personeli yetiştiren bir okuldur aynı zamanda. Türkiye’nin her yerinden hasta kabul eden bir hastanedir. Şişli Etfal, yaşatılması gereken bir mirastır. Bu mirasa sahip çıkmak için Şişli Etfal Dayanışması’nı oluşturduk. Yanı başımızdaki hastanemize sahip çıkmak istedik. Sağlığa kolay erişim hakkımıza sahip çıkmak istedik. Hastanemiz yerinde kalsın istedik.

‘FARKLI PROJE DUYUMLARI KULAĞIMIZA GELİYOR’

600 yataklı Etfal’in butik bir hastaneye dönüştürüleceği veya bir özel hastane zincirine verilmesinin düşünüldüğü veya zengin hastalara hizmet vermek üzere sağlık turizmine yönelik bir hastane yapılacağı gibi farklı proje duyumları geliyor kulağımıza. Elbette bunlar bölge halkı için kabul edilebilir seçenekler değiller. Etfal’in 36.525 metrekarelik iştah kabartan arazisinin farklı amaçlarla, farklı projelerde kullanılma riski de kaygılarımızı artırıyor. Şişli halkının talebi çok açık ve net. Devletin erişilebilir sağlık hizmeti imkanından mahrum bırakılmak, özel hastanelere mahkum edilmek istemiyoruz. Şişli Etfal yeniden inşa edilsin istiyoruz. Hastalar, sağlık çalışanları ve hasta yakınları için çok daha modern, konforlu ve donanımlı bir hastane haline getirilsin istiyoruz.

‘RANT PROJESİNE DÖNÜŞMESİN’

Basın açıklamasının ardından sözü alan CHP Milletvekili Aykut Erdoğdu Şişli Etfal’in İstanbul’un dört büyük ilçesine ve ötesine hizmet ettiğini, toplumun her kesiminden, her siyasi görüşten Şişli Etfal’in yerinde kalması için destek olduğunu hatırlattı.

CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ise Şişli Etfal’in deprem odaklı olarak yenilenmesi gerektiğinin bir rant projesine dönüşmemesinin altını çizerken yetkilileri açıklama yapmaya davet etti.

HDP Milletvekili Züleyha Gülüm de erişilebilir sağlık hakkını vurgularken, İstanbul’un deprem sorununu hatırlattı, deprem bahanesi ile değerli arazilerin rant alanlarına dönüştürülmeye çalışıldığını, yeniden yapmanın, deprem güvenliğini sağlamanın tasfiye etmek anlamına gelmemesi gerektiğine dikkat çekti.

TTB Merkez Konseyi adına konuşan Doç. Dr. Deniz Erdoğdu, sağlık alanındaki yıkımın devam ettiğini, kamu yararı olmayan projelere karşı çıktıklarını, amaçlarının herkesin nitelikli sağlık hizmetlerine ücretsiz, katkı payı ödemesi olmadan kolaylıkla erişilebilmesinin sağlanması olduğunu ifade etti.

‘SAĞLIK HİZMETLERİ ERİŞİLEBİLİR OLMALI’

Sol Parti Başkanlar Kurulu üyesi İlknur Başer ise sağlık hakkının doğuştan kazanılmış, parasız, eşit, ulaşılabilir bir hizmet olması gerektiğini, sağlık hizmetleri konusunda söz ve karar hakkının halka ve sağlık emekçilerine ait olduğunu hatırlattı.

Sağlık ve Sosyal Hizmetler Emekçileri Sendikası Eş Genel Başkanı Selma Atabey, Covid mücadelesinde sağlık hakkının öneminin bir kez daha ortaya çıktığını, eşit, ulaşılabilir, nitelikli, anadilde sağlık talebini her zaman dile getirdiklerini hatırlattı.

Devrimci Sağlık İş Sendikası Bölge temsilcisi Özgür Bozkurt, basın açıklamasının Ankara Şehir Hastanesi’nin yakınında yapıldığını, Ankaralılar olarak şehir hastanelerinin tüm olumsuzluklarını yaşamakta olduklarını, şehir hastanelerinin sağlık hakkını sermayeye teslim etmek anlamına geldiğini, sağlık hizmetlerini taşeron şirketlere devredildiğini vurguladı.

Halkevleri İç Anadolu Bölge Temsilcisi Serdar Kibar, konuşmasında halk sağlığının özelleştirilmesine karşı sokak, sokak, kent, kent mücadele etmekte olduklarını ifade etti.

Basın açıklaması, Şişli Etfal Dayanışması’nın hastanenin geleceğinin ne olacağının cevabını beklemeye devam ettiklerini hatırlatması ile sona erdi.

TBMM’DE GÖRÜŞME

Basın açıklamasının ardından TBMM’ye geçen Şişli Etfal Dayanışması Heyeti, Meclis’te temsil edilen partilerle bir dizi görüşme yaptı. Konuya ilişkin ayrıntılı bilgiler içeren birer dosya bırakan heyet, Etfal’i yaşatmak, nitelikli, parasız sağlık hakkına kolay erişim imkanını yitirmemek için sürdürdükleri mücadeleye destek istedi.