Şişli Endüstri Meslek Lisesi arazisine AVM ve Rezidans yapılmasına yürütmeyi durdurma kararı

Şişli Endüstri Meslek Lisesi arazisine AVM ve Rezidans yapılmasına yürütmeyi durdurma kararı

İstanbul 3. İdare Mahkemesi Şişli Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi’nin bulunduğu arazi üzerinde AVM ve Rezidans gibi bir yapılaşma öngören imar planlarının yürütmesini ikince kez durdurma kararı verdi.

Şişli Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi’nin bulunduğu arazi üzerinde AVM ve Rezidans gibi fonksiyonlarla yoğun bir yapılaşma öngören imar planlarının yürütmesi İstanbul 3. İdare Mahkemesi`nin 18 Aralık 2015 tarihli kararıyla durdurulmuştu.Davalının itirazı neticesinde İstanbul Bölge İdare Mahkemesi tarafından 4 Mart 2016 tarihinde bu karar oy çokluğuyla bozularak mahkemeye geri gönderilmişti. İstanbul 3. İdare Mahkemesi konuyu tekrar görüşerek 11 Ocak 2017 tarihinde dava konusu işlemin hukuka aykırılığının açık olduğu gerekçesiyle tekrar yürütmeyi durdurma kararı verdi.

TMMOB Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesi Yönetim Kurulunun söz konusu alana ilişkin ilk davası 2 Ekim 2013 tarihinde onaylanarak yürürlüğe giren imar planı değişikliklerine açılmış, İstanbul 8. İdare Mahkemesi`nde görülen davada 31 Ekim 2014 tarihinde verilen iptal kararı ile sonuçlanmıştı.

‘KAMU YARARINA AYKIRI İŞLEM TEŞKİL ETTİĞİ HUKUKEN TESCİLLENDİ’

Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu tarafından konuyla ilgili bir açıklama yapılarak şöyle denildi:

“Kentsel donatı alanları bakımından oldukça yetersiz olduğu bilinen bir konumda, üzerinde tarihi Sanayi-i Nefise Mektebine kadar giden Türkiye`nin en köklü ve önemli meslek liselerinden biri olan Şişli Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi`nin bulunduğu "Meslek Lisesi Alanı" olarak ayrılmış bir alanın, özel proje alanı ilan edilerek 3,00 emsal değeri ile "Ticaret + Konut Alanı"na dönüştürülmesinin kamu yararına aykırı bir işlem teşkil ettiği yeniden hukuken de tescil edilmiştir.

TMMOB Şehir Plancıları Odası olarak, kamu yararından, bilimden, doğadan ve insandan yana mücadelemizi sürdüreceğimizi bir kez daha tekrarlıyoruz. Ayrıca; yargı kararlarıyla kanunlara aykırı olduğu tescillenmiş işlemleri tekrarlamakta ısrarcı olan, plan onay yetkisine sahip kamu kurumlarını kamu yararı çerçevesinde davranmaya ve yargı kararlarını bertaraf etme çabalarından vazgeçmeye davet ediyoruz.”

 

 

DAHA FAZLA