Şişecam patronuyla Kristal-İş arasındaki TİS'te anlaşma sağlandı

Şişecam patronuyla Kristal-İş arasındaki TİS'te anlaşma sağlandı

Şişecam patronuyla Kristal-İş arasında yapılan TİS görüşmelerinde anlaşma sağlanırken sosyal haklarda ise yüzde 30'a kadar artış elde edildi.

Şişecam patronuyla Kristal-İş arasında yapılan toplu iş sözleşmesi (TİS) görüşmelerinde anlaşma sağlandı. Anlaşmaya göre saat ücretlerine 4.05 ila 4.66 lira arasında zam yapılacak. Cam işçileri sözleşmenin 2. ve 3. yılında enflasyon artı 2 ve 3 puana imza atılmasını “beklentinin altında” diye yorumladı.

3 yıllık imzalanan sözleşmeye göre ilk yıl saat ücretlerine (kademeye göre) 4.05, 4.10, 4.30, 4.40, 4.50, 4.66 lira zam yapıldı. C kademesini baz alarak yaptığımız hesaba göre yüzde saat ücretine 4.30 lira zam alan bir işçinin aylık ücretine gelen zam oranı (işe yeni giren işçi ile 5 çalışma süresi 5 yılı aşkın işçinin saat ücreti arasında fark olduğu için) yüzde 25 ila 30 arasında.

SOSYAL HAKLARDA YÜZDE 30'A YAKIN ARTIŞ SAĞLANDI

Evrensel'de yer alan habere göre, sözleşmeyle ikinci yıl enflasyon artı 2 puan üçüncü yıl ise enflasyon artı 3 puan zam yapılacak. Sosyal haklarda ise yüzde 30’a yakın artış sağlandı.

Gazetemize konuşan cam işçileri ise ikinci ve üçüncü yıllardaki zam oranları nedeniyle sözleşmenin beklentinin altında kaldığını söyledi. Sözleşmenin 3 yıllık olmasının başlıca bir kayıp olduğunu ifade eden işçiler, “Hükümetin enflasyonu ne çıkaracağını bilmiyoruz. Alacağımız farklar işverenin cebine bırakıldı. Bu şartlarda açığımız kapanmayacak” dedi.