Şirvan’daki madene 1 ay önce gelen denetimciler müdürle çay içip gitmişler!

Şirvan’daki madene 1 ay önce gelen denetimciler müdürle çay içip gitmişler!

Siirt’in Şirvan ilçesindeki bakır madeninde meydana gelen göçükte toprak altında kalan işçi sayısının 16’dan fazla olabileceği belirtildi. Çocuklarından haber alamayan ailelerin olduğu öğrenilirken, 1 ay önce madene gelen denetimcilerin uyarıları dikkate almamasının işçileri ölüme sürüklediği ortaya çıktı. Siirt Milletvekili Konca, “Denetimciler gelip çay içip yemek yiyip müdürü görüp gitmişler, tehlikeye ilişkin uyarı yapılmış fakat dikkate alınmamış” dedi.

Foto: AA

Maden kazalarında dünya üçüncüsü Avrupa birincisi olan Türkiye’de, her maden faciasının ardından hükümet yetkililerinin verdiği sözlerin bir süre sonra unutulması daha fazla işçi katliamlarına davetiye çıkarıyor.

Siirt'in Şirvan ilçesinde Ciner Holding'e ait özel bir bir bakır madeninde, dün gece heyelan sonrası meydana geldiği belirtilen göçüğün tıpkı Soma gibi ard arda biriken ihmaller zinciri sonucu yaşandığı ortaya çıktı. Siirt Milletvekili Besime Konca’nın İleri Haber’e aktardığı bilgiler işçilerin göz göre göre ölüme yollandığına işaret ediyor.

Şirvan’ın Maden köyünde bulunan Ciner grubuna bağlı bir bakır madeninde dün meydana gelen göçükte 4 işçi hayatını kaybetti, 12 işçinin ise kurtarma çalışmaları sürüyor.

Facianın adeta “geliyorum” dediği ise aktarılan ihmallerde ortaya çıktı. Göçük altında kalan işçilerin yakınlarının yanında olan HDP Siirt Milletvekili Besime Konca acılı ailelerin çığlıkları ve ağıtları arasında faciaya davetiye çıkaran ihmalleri anlattı.

Besime Konca

GÖÇÜK ALTINDAKİ İŞÇİ SAYISI DAHA FAZLA OLABİLİR

Konca, göçük altında kalan işçi sayısının daha fazla olabileceğini belirtti. “Sayının 16’dan fazla olduğu düşünülüyor çünkü diğer vardiyalardaki çocuklarından haber alamayan aileler var” dedi.

Göçüğe ilk müdahaleyi köylülerin yaptığını aktaran Konca, kurtarma çalışmalarının 11 saat boyunca yapılmadığı bilgisini verdi. “Açık ocak olduğu ve ilk 500 metre yükseklik rampadır. Merdiven merdiven çalıştıkları için ve yukarıdan heyelan geldiği için kayma riski olduğu gerekçesiyle gündüz beklendi ve bu sabah saat 8’te çalışmalar yeniden başladı” diyen Konca, bu sabah 2 cenazenin daha çıkarıldığını ekledi.

DENETİMCİLER ÇAY İÇİP GİTMİŞ!

“Çok fazla ihmal var” diyen Konca işçilerin ölümüne davetiye çıkaran tedbirsizlikleri şöyle sıraladı:

“- Bir ay önce 200 metre ilerisinde bir göçük oluşmuş. Çatlaklıklar var, söylenmiş. İşçilerle konuştuk. Denetçiler gelmiş. Gelip bürolarda konuşup çayını yemeğini yiyip müdürleri görüp gitmişler.

YÜKSEKLİK 8 METRE OLMASI GEREKİRKEN 20-30 METRE YAPILMIŞ

-Burası 29 yıllığına kiralanmış, 12 yıldır çalıştırılıyor. Daha önce tünel sistemiyle çalışmışlar. Fakat o ekonomik olarak onlara külfet olduğu için o sistemi bırakmışlar. Çok büyük bir alanı merdiven sistemiyle çalıştırıyorlar.

-Yüksekliğin 8 metre olması gerekirken 20-30 metre yapmışlar, eğimli olması gerekirken olası bir göçük durumunda tutması için, yükseklik 8 genişlik 10 iken, bunlar genişlik 5 yükseklik 20-30 metre yapmışlar. Doğayı katletmişler, sonunda insanları da katlettiler.

ELBİSTAN’DAN SAĞ KURTULAN MADENCİLER DE BURADA

- Maden Ciner grubunun. Ciner grubunda, 2011 Maraş Elbistan’da da 11 işçi göçük altında kaldı ve 9 kişinin cenazesi toprağın altında kaldı. Oradan sağ kurtulanlar bu ocağa aktarılmış. Çalışanlar söyledi, yıllardır bu risk altında çalışıyorlarmış. İtiraz eden işçiler olduğunda “ben daha ucuza çalışanı bulurum” diyip “gidin” diyen bir anlayış var.

‘BİZE YALNIZCA YELEK VERİYORLAR’

- İş güvenliği anlayışı yok. İşçiler “bize bir tek yelek veriyorlar” diyor. Göçük altında kalanların çoğu kepçe ve kamyon operatörü. Ama yanlarında maske, güvenlik tedbiri yok. Sömürgecilik bu, başka bir şey değil. Enerji Bakanı zaten açıklamıştı, “kimseyi dinlemeyeceğiz, Türkiye’nin yeraltı zenginliklerinin hepsini çıkaracağız” diye.

‘YÜZDE 90’LIK HATALI ÇALIŞMA VAR’

-Bir sendika yöneticisi ile görüştüm. “Geldim, 1 ay önce denetledim. Bu yüzde 90’lık bir hatalı çalışma biçimidir. Niye böyle?” dediğini ve eleştirilerini yaptığını aktardı.

50 YERİNE 200 KAMYONLUK İŞ ÇIKMASI İÇİN YÜKLÜ MÜKTARDA PATLAYICI KULLANILMIŞ

- 20 gün önce yine biri dinamit patlamasında hayatını kaybetmiş. Bunlar hiç yansımıyor. Normalde dinamit patlatıldığında 50 kamyonluk iş çıkması gerekirken, 200-300 kamyonluk iş çıkarmak için yöntemsizliklerle çok daha yüklü patlayıcı kullanıyorlar. Bu toprak sarsıla sarsıla, yağmur yağınca heyelan göçmüş, bütün basamakları kapatmış. Yüzlerce metre aşağı kaydırmış buradaki işçileri. Yöntemsiz çalışmalar sarsıntılara yol açmış. Önlem alınmamış.

RİSKLİ GÜNLERDE İŞÇİLER GECE GÜNDÜZ ARA VERİLMEDEN ÇALIŞTIRILMIŞ

- Riskli günlerde işçiler gece çalıştırılmayabilirdi. Ama gece gündüz hiç ara verilmeden çalıştırılmışlar.

ÇOĞU 20’Lİ YAŞLARDA…

Çoğu 20’li yaşlarda. Yakın köyde 9 gün önce evlenmiş bir genç var.Toplamda o vardiyada listede çalışan görünen 16 işçi var. Fakat onun dışında da “çocuğumuzdan haber alamıyoruz” diyenler var. Sayı daha fazla olabilir. Çalışmalar sürüyor…”