Sırrı Süreyya Önder tahliye edildi

Sırrı Süreyya Önder tahliye edildi

AYM'nin hakkında ‘hak ihlali’ kararı verdiği eski HDP Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, tutuklu bulunduğu cezaevinden tahliye edildi.

İleri Haber

Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) hakkında ‘hak ihlali’ kararı verdiği Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, tutuklu bulunduğu cezaevinden tahliye edildi. Önder’i Kandıra Cezaevi’nin kapısında kızı Ceren Önder karşıladı.

HDP'DEN İLK AÇIKLAMA

Önder'in tahliyesinin ardından HDP, ilk açıklamayı sosyal medya hesaplarından yaptı. Twitter'dan yapılan paylaşımda, "Barış, demokrasi ve özgürlüğün bedelini ikirciksiz ve umutla kucaklayan sevgili Sırrı Süreyya Önder, hoş geldin, sefalar getirdin. Seçilmişlerimiz başta olmak üzere siyasi tutsakların tümü özgürleşene kadar durmayacağız" denildi.

ÖNDER'DEN İLK AÇIKLAMA

Sırrı Süreyya Önder şunları söyledi:

“İçerideki arkadaşlarımızın da hepinize çok selamları var. Normalde insanın böyle zamanlarda sevinmesi lazım fakat bir yanımız hep içeride. Ne zaman ülke topyekun demokratikleşme, barış yolunda adım atarsa sevincimizi o zaman yaşayabiliriz. AYM’nin kararı oy birliğiyle almasını çok değerli buluyorum, umarım bu diğer yargılamalar için de ön açıcı olur. Sözümüzü söylemişiz, her zaman da söyledik. Hiçbir şey bunu söylemekten alıkoyamaz, çünkü inandığımızı söyledik. 10 aydır tek başıma olduğum için konuşma melekelerim de biraz zayıflamış. Hepinize teşekkür ediyorum, ayağınıza sağlık.”

-----------------------------------------------------------

TAHLİYESİNE KARAR VERİLDİ

İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi, eski HDP Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder'in tahliyesine karar verdi.

AYM, 2013'te Kazlıçeşme’de düzenlenen Newroz etkinliğindeki konuşması nedeniyle “terör örgütü propagandasını yapmak” suç 3 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırılan eski HDP Milletvekili Sırrı Süreyya Önder’in ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine karar verdi.

Karar sonrasında 6 Aralık 2018 tarihinden bu yana Kandıra 1 No’lu F Tipi Cezaevi’nde bulunan Önder’in tahliye edilmesi bekleniyordu. Önder’in avukatı Ramazan Demir,  AYM kararının İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi’ne ulaşmasına rağmen karardan haberleri olan mahkeme heyeti ve kaleminin adliyeden ayrıldığını duyurdu. Derhal serbest kalması gereken Önder’in tahliyesi, kararı uygulayacak hakimler adliyede olmadığından gerçekleşmedi.

'MAHKEME MÜTALAA İSTEDİ'

Gazete Duvar'dan Serkan Alan'ın haberine göre, sabah erken saatlerde mahkemeye giden avukatlar ise tahliyenin bugün gerçekleşmesini beklediklerini ifade ederken, mahkeme heyetinin savcılıktan mütalaa istediği bilgisini paylaştı.

'AYM KARARINA DİRENMEKTİR'

Önder'in Demir, "Ne kadar geç uygulansa o kadar iyi mantığındalar herhalde. Dünden bu yana karardan haberleri var ama olabildiğince en ağır şekilde süreci ilerletiyorlar. Bu bir nevi Anayasa Mahkemesi kararına direnmektir. Dün tahliyesini beklemekten ziyade Anayasa Mahkemesi kararı var. Kararın ardından derhal serbest bırakmaları gerekiyordu. Ama onlar keyfe keder eve gittiler. Bugün incelemeye başladılar ve savcılıktan mütalaa istediler. Mütalaadan sonra karar çıkacak" dedi.

Önder'in avukatlarından Benan Molu ise sosyal medya hesabından tahliye kararının geciktirilmesine ilişkin yaptığı paylaşımda, "Tahliye kararının infazının geciktirilmesi de ayrı ihlal konusu. İHAM, 1.5 saatlik gecikmede ihlal bulmazken (Manzoni); 11 saat için ihlal bulmuştu (Quinn). AYM 11.33’te UYAP’a düşen, 12.35’te cezaevine götürülen karardan sonra 16.25’te tahliyeyi ihlal görmemişti (Emrah Ergün)" ifadelerini kullandı.