Sırrı Sakık: Muş'ta 2 bin 500 oy geçersiz sayıldı, halkın iradesi gasbedildi

Sırrı Sakık: Muş'ta 2 bin 500 oy geçersiz sayıldı, halkın iradesi gasbedildi

HDP'nin Muş adayı Sırrı Sakık, dün yapılan yerel seçimlerde Muş'ta 2 bin 500 oyun geçersiz sayıldığını ve oyların çoğunluğunun kendilerine ait olduğunu söyleyerek hukuk dışı uygulamalarla halkın iradesinin gasbedildiğini vurguladı.

İzel Sezer / @izelsezer

Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) Muş Belediyesi Eşbaşkan Adayı Sırrı Sakık, verilere göre AKP adayıyla arasında yalnızca yaklaşık 400 oy fark olduğunu ve Muş'ta kullanılan, çoğu kendilerine ait 2 bin 500 oyun iptal edildiğini belirtti. 

Sakık, HDP'nin seçimlere yönelik verdiği itirazın ardından Muş'ta gösteri, yürüyüş ve basın açıklamasının yasaklanması üzerine ise "Gasbedilen bir belediye var ve gasbedilen bir halkın iradesi var ve bu iradenin hızlıca halka iade edilmesi gerekir. Bunun için kimsenin kenti bu kadar germeye hakkı yok" şeklinde konuştu.

Oylarının başka partilere yazıldığını ve kazandığı söylenen AKP'li adayla arasında yaklaşık 400 oy olmasına rağmen 2 bin 500 oyun geçersiz sayıldığını söyleyen Sakık şu şekilde konuştu:

'OYLARIMIZ BAŞKA PARTİLERE YAZILDI'

"Muş'ta eylem yasağı koyuldu ama bizim eylem hazırlığımız falan yok. Biz bir anayasal hakkımız olan 'itiraz' hakkımızı kullandık. Bakın Ankara'da itirazlar oluyor ama orada büyük bir puan farkı var. Burada yalnızca 3-4 puan, yaklaşık 400 oy fark var. Biz diyoruz ki, Muş'ta 2500 civarında oy iptal edilmiş ve burada maddi hataların var olduğu 103 sandığımız var ve bazı sayımlarda bizim oylarımız başka partilere yazılmış."

'ŞEHİRDE OHAL YARATMANIN ALEMİ YOK'

"Biz bunların araştırılmasını istiyoruz, onun için gösteri-yürüyüşleri yasaklayıp şehirde OHAL yaratmanın anlamı yok. Biz bu şehirde hiç kimsenin burnu kanamasın diye çok ağır koşullardaki seçim sürecinde çok insani bir kampanya sürdürdük. Biz sağ duyunun sesi olduk. Buna hiç gerek yok."

'HALKIN GASBEDİLEN İRADESİ HALKA İADE EDİLMELİ'

"Gasbedilen bir belediye var ve bir halkın gasbedilen iradesi var ve bu iradenin hızlıca halka iade edilmesi gerekir. Yeniden bir sayım yapılırsa ve bir adaletsizliğin olmadığı anlaşılırsa biz rakibimizi tebrik etmeyi de biliriz. Bunun için kenti bu kadar germeye kimsenin hakkı yok."

'SANDIKLARDA GÖRDÜĞÜMÜZ ŞEY VAHŞET'

"Merkez İlçe Seçim Kurulu'na başvurularımız var, başvurularımızın bir an önce incelenmesi lazım. Ama buralarda hukuk uygulanmıyorsa, OHAL koşulları varsa o zaman seçim falan yapmaya zaten gerek yok. Adaylarını belirlesinler, adayımız bu desinler. Sandıklarda gördüğümüz şey vahşet. Bunun adı seçim falan değil."

MUŞ'TA GÖSTERİ, YÜRÜYÜŞ VE BASIN AÇIKLAMASI YASAKLANDI

Dün yapılan yerel seçimlerde HDP'nin adayı Sırrı Sakık, HDP'ye verilen oyların büyük kısmının geçersiz sayıldığını belirterek sonuçlara itiraz edeceklerini açıklamıştı.  Muş Valiliği de kentte toplantı, gösteri yürüyüşü ve basın açıklaması gibi eylemlerin 15 gün süreyle yasaklandığını duyurdu.

Valilikten yapılan yazılı açıklamada, "Provokatif eylem hazırlığı olduğu, Muş'ta kamu düzenine ilişkin sıkıntılar doğabileceği değerlendirildiğinden toplantı, gösteri yürüyüşü ve basın açıklaması türü eylemler bugünden itibaren 15 gün süreyle yasaklanmıştır" ifadeleri yer aldı.