Şırnak’ta kız çocuğuna cinsel taciz girişimi Meclis gündeminde: ‘Valilik Akbudak’ı aklamaya çalışıyor’

Şırnak’ta kız çocuğuna cinsel taciz girişimi Meclis gündeminde: ‘Valilik Akbudak’ı aklamaya çalışıyor’

HDP Muş Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, Şırnak’ta bir askerin 13 yaşında bir kız çocuğuna dönük cinsel istismar saldırısını meclis gündemine taşıdı. Koçyiğit, Kürt illerinde daha önce de askerler tarafından yapılan cinsel saldırıların cezasız bırakıldığına dikkat çekti.

İleri Haber 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Muş Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, Şırnak’ta bir çocuğun Uzman Çavuş Alparslan Akbudak tarafından cinsel tacize maruz kalmasını TBMM gündemine taşıdı. Koçyiğit, Şırnak Valiliği tarafından yapılan açıklamanın, yaşanan tacizi münferit bir olay olarak gösterme çabasına tepki göstererek, “Olayın fark edilmesi ve duyulması üzerine hem kent genelinde hem de sosyal medya da oluşan tepkiler üzerine Şırnak Valiliği yazılı bir açıklama yapmıştır. Açıklamada çocuğun bir uzman çavuş tarafından istismara uğradığından söz edilmezken “vatandaşları rahatsız edecek hal ve hareketlerde bulunan şahısın alkollü olduğu” ifadesi kullanılarak istismar olayını münferit bir olaymış gibi gösterme çabasına girilmiştir. Oysa görgü tanıklarının beyanları ve istismara uğrayan küçük kızın anlatımları olayın bir cinsel istismar ve saldırı olduğunu açıkça ortaya koymaktadır. Valiliğin bu açıklaması çok açıktır ki;  fail Uzman Çavuş Alparslan Akbudak’ı korumaya ve aklamaya dönük bir çaba olmakla birlikte istismar olayının üstünü örtmeye dönük bir girişim olarak anlaşılmıştır. Şırnak Merkezde 13 yaşındaki kız çocuğuna yönelik gerçekleşen bu istismar olayının üzerinden 3 gün geçmesine rağmen hükümet yetkilileri tarafından kınama mesajı dahi yayınlanmamıştır.” diye konuştu. 

 

Koçyiğit, geçmişte Kürt kentlerinde kamu görevlilerinin faili olduğu taciz, tecavüz ve şantaj olaylarının üzerinin örtüldüğüne dikkat çekti. Bölgede yaşanan saldırıların cezasız bırakılmasının bir devlet politikası halini aldığını belirten Koçyiğit, “Türkiye, BM Çocuk Hakları Sözleşmesi’nin tarafı olup, devletin çocuklara dair sorumluluğu gereği; cinsel istismara karşı çocukları korumak, istismarı engellemek, tedbirler geliştirmek ve çocukların çocuk olmaları nedeniyle sahip oldukları haklarını teslim etmek gibi zaruri görevleri mevcuttur. Ancak Türkiye’de giderek artan istismar vakalarının yanı sıra iktidara yakın kesimlerin istismarı meşru gösteren söylemleri veya buna karşı duyarsız kalmaları, devletin hala çocukları koruma yükümlülüğüne uygun hareket etmediğinin açık bir göstergesidir.  Zira daha önce Diyarbakır, Bingöl, Mardin, Siirt ve Silopi gibi kentlerde kamu görevlilerinin doğrudan karışmış oldukları taciz, tecavüz, şantaj ve çocuk istismar olaylarının failleri ile ilgili etkin bir soruşturma yürütmezken, fail kamu görevlileri ya cezasız bırakılmış ya da göstermelik cezalarla kurtulmuştur. Böyle olunca yeni istismar olayların yaşanmasına zemin sunulmuştur" şeklinde konuştu.

'İSTİSMARIN CEZASIZ KALMAMASI İÇİN ACİL BİR HEYET OLUŞTURULMALI'

Koçyiğit, olayın cezasız kalmaması ve benzeri olayların yaşanmaması için bir heyet oluşturulması gerektiğini vurgulayarak, "Şırnak merkezde yaşanan bu istismar olayının da cezasız kalmaması ve bir daha bu tür olaylarının yaşanması için Çocuk Hakları Alt Komisyonunun konuyu derhal gündemine alması, olayı tüm boyutları ile araştırmak üzere acil bir heyetin oluşturularak Şırnak iline gitmesi ve tüm taraflarla görüşerek bir rapor hazırlaması ve Uluslararası sözleşmelerin ve çocuk haklarına ilişkin mevcut yasaların etkin bir şekilde uygulanmasını sağlayacak bütünlüklübir politikanın üretilmesi için siyasi sorumluluk üstlenmelidir" dedi.