Şırnak'ta 15 günlük eylem yasağı

Şırnak'ta 15 günlük eylem yasağı

Şırnak Valiliği, kayyum atamalarını gerekçe göstererek 15 gün boyunca eylem ve etkinlikleri yasakladı. Kararın duyurusunun 3 gün sonra yapılması dikkat çekti.

Şırnak Valiliği, Halkların Demokratik Partisi (HDP) yönetiminde bulunan 3 büyükşehir belediyesine kayyum atanmasını gerekçe göstererek, kentteki tüm eylem ve etkinlikleri 15 günlüğüne yasakladı. Dün Valiliğin resmi internet sitesine konulan açıklamada, yasağın duyurusunun 3 gün sonra yapılması dikkat çekti. 

Açıklamada, şu ifadelere yer verildi: “İçişleri Bakanlığı tarafından, 19.08.2019 tarihinde Diyarbakır, Mardin ve Van Büyükşehir Belediye başkanlarının, yürütülen adli ve idari soruşturmalar sonucunda, terör örgütleri ile iltisak-irtibatı olan, terör örgütlerine destek verdikleri yönünde tespit ve deliller bulunduğundan Anayasanın 127'nci maddesi ve 5393 sayılı Belediye Kanununun 47'nci maddesine istinaden görevden uzaklaştırılarak yerlerine 45'nci maddesi uyarınca belediye başkan vekillerinin görevlendirildiği duyurulmuştur.İlimiz sınırları içerisinde farklı kesimler arasında çatışma çıkmasının önlenmesi, milli birlik ve beraberliğimizi zedeleyici mevcut dengeyi bozacak eylemlerin önüne geçilebilmesi, milli güvenlik, kamu düzeni, kamu güvenliği, cumhuriyetin nitelikleri, devletin ülkesi ve milleti ile bölünmez bütünlüğünün korunması, suçların önlenmesi ve istenmeyen olayların yaşanmaması amaçlanmaktadır.

Bu sebeple 5442 sayılı İl İdaresi Kanununun 11/C maddesi ile 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri yürüyüşleri Kanununun 17. maddesi gereğince Diyarbakır, Van ve Mardin Büyükşehir Belediye başkanlarının görevden alınmalarını protesto etmek amacıyla açık alanda gerçekleşebilecek yürüyüş, basın açıklaması, mezarbaşı anma, oturma eylemi, stand açma, çadır kurma, bildiri dağıtma, protesto vb. eylem ve etkinliklerin, belirtilen konuların devamı niteliğindeki her türlü eylem ve etkinliklerin Şırnak il sınırları içerisinde (il merkezi, ilçeler ve jandarma sorumluluk bölgeleri dâhil) 23/08/2019 günü saat: 00.01'den 06/09/2019 günü saat: 24.00'e kadar (15) onbeş gün süre ile yasaklanmıştır.” (MA)

DAHA FAZLA