Şırnaklı madenciler: Tehlikeli ama mecbur bırakıldık

Şırnaklı madenciler: Tehlikeli ama mecbur bırakıldık

Şırnak’ta, 8 maden işçisinin yaşamını yitirdiği iş cinayetinin ardından bölgedeki maden işçileri konuştu. İlkel yöntemlerle 120 metre yerin derinliklerini oyan işçiler, ölüm tehlikesine rağmen çalışmaya mecbur bırakıldıklarını dile getirdi.

Şırnak’ta bulunan 1 No'lu Kömür Ocağı'nda 8 işçinin yaşamını yitirdiği göçüğün ardından maden çıkarılmaya devam ediliyor. “Ölüm kuyuları” olarak adlandırılan ocaklarda her gün 8 saat yerin 100 ile 120 metre derinliklerinde çalışan işçiler, zor ve tehlikenin farkında olmalarına rağmen çalışmak zorunda olduklarını dile getirdi.

'TEHLİKELİ AMA MECBURUZ'

Mezopotamya Ajansı'nın aktardığına göre; 16 yaşındayken ocağa inen ve şu an 43 yaşında olan Hekim Kılınç, her türlü riski alarak yaptığı işten kazandığı üç kuruş ile 11 kişilik ailesini geçindirdiğini söylüyor. Büyük kömür kütlesini parçalamakla görevli Kılınç, yeraltında en az 7 saat geçiriyor. Hava sıcaklığından kaynaklı atletle çalışan maden işçisi Kılınç, başka bir iş bulamadığı için yeraltına mecbur olduğunu anlattı. Kılınç, “Burada çalışmaya mecburuz. Bu işi yapmazsak geçinemeyiz. Buralar havasız ve karanlık. Tehlikeli ama ne yapalım? Ölümü göze alıp bu işi yapıyoruz. Mecburuz" dedi.

‘MECBUR BIRAKILDIK’

Kırılan kömürü çıkış noktasına taşımakla görevli 32 yaşındaki Mehmet İbrem de, çocuk yaşlarda yeraltına inenlerden olduğunu belirtiyor. Kazandığı parayla 7 kişilik ailesine baktığını söyleyen İbrem, işsizlik ile tehlike arasındaki tercihini tehlikeden yana koymaya mecbur olduğunu söylüyor.

‘BAŞKA YOL YOK'

Hastalık ve taziye ziyaretleri dışında her gün ocakta olduğunu kaydeden İbrem, 1 No'lu Kömür Ocağı'nda yaşamını yitiren 8 işçiyi hatırlatıyor: "Burada herkes birbirin tanır ve akrabadırlar. Bir felaket başımızdan geldi. Ocaklarda çalışan tüm işçilerin aileleri bundan dolayı üzgün. Sonuçta yaptığımız iş tehlikeli. Her an ölme veya yaralanma riskiyle karşı karşıyayız. Acaba bugün başlarına bir şey gelecek mi? diye soran aileler sürekli tedirgin. Ama başka bir yol yok."

[ih2]

Birçok tehlike ile karşılaşıldığını anlatan İbrem, 6 yıl önce göçük altından kalan iki arkadaşlarını nasıl kurtardıklarını anlattı: “Arkadaşlarımızı göçük altında çıkarmak için kazı yaptık. Deneyimsizdik. Yanımıza, 30-40 yıldır ocakta çalışan arkadaşlarımız geldi. Yanlış yeri kazdığımızı söylediler. Bize 'kazmaya devam edersiniz işçiler havasızlıktan ölür' dedi. Daha sonra bize kazmamız gereken noktayı gösterdiler. Bir saatlik kazıdan sonra arkadaşlarımız sağ bir şekilde kurtarıldı. Kömür ocaklarında olası bir kazayı önlemek için deneyimli olmak gerekir."

[ih3]

'ŞIRNAK YIKILDI, BURADAN BAŞKA BİR YERDEN GELİRİMİZ YOK'

İşçilerden Serdar Ölgen (30) de benzer zorluklara dikkat çekerek, 5 kişilik ailesine baktığını söylüyor.  Eşinin bu işi yapmasını istemediğini fakat başka çaresinin olmadığını ifade eden Ölgen, şunları söyledi: “Zengin değiliz, memur değiliz. Buradan başka herhangi bir yerden gelirimiz yok. En azından başka bölgelerde çalışmıyoruz. Kendi topraklarımızda ekmeğimizi kazanıyoruz." Kentteki işsizliği de hatırlatan Ölgen, “Şırnak zaten yıkıldı. İnsanlar, artık işi bırakmış sağlam olan evlerinin yıkılıp yıkılmayacağını düşünüyor. Hayvancılık yapmak isteseniz de hayvanı nerede besleyeceksiniz? Her yer yasaklı” diye konuştu.