Şirinler altmış yaşında!

Şirinler altmış yaşında!

İlk olarak 1958'de tanıtılan 'küçük mavi tenli yaratıklar'ın hikâyesi 60 yaşında!

Karikatürist Peyo'nun ilk olarak 1958'de tanıttığı 'küçük mavi tenli yaratıklar' olan Şirinler'in ilk hikâyesi 60 yıl önce yayınladı.

Belçikalı karikatürist Peyo, 'küçük mavi tenli yaratıkları' ilk olarak 1958’de Spirou isimli bir çizgi dergide yan karakterler olarak tanıttı. Okuyucular tarafından büyük ilgi gören ve kısa sürede çizgi dizi olan Şirinler, 1980’lerde ise televizyon dizisine dönüştü.

HİKÂYEDE NE ANLATILIYOR?

Şirinlerin çoğunun yaklaşık 100 yaşında olduğu söylense de bir bölümde, köyün lideri olan ve kırmızı giyinen tek karakteri Şirin Baba’nın 546 yaşında olduğunu bilgisi yer alıyor.

Hikâyede kötü büyücü Gargamel, altın yapmak için kedisi Azman’ın da yardımıyla Şirinleri yakalamak istiyor. Görünüşe göre dünyanın bu kayıp bölgesinde dolaşan tek insan o ve pek de iyi niyetli değil. Şans eseri, Şirinleri yakalamaya çalıştığı tüm ayrıntılı planları başarısız oluyor.

PEYO KİMDİR?

Peyo olarak bilinen Pierre Culliford, ilk çizgi roman dizisi Le Soir gazetesinde yayınlanmadan önce reklam sektöründe çalıştı. Şirinler 1958’de popüler olunca karakterler kendi dizilerine kavuştu. Peyo, 1976 yapımı "Şirinler ve Sihirli Flüt" filmini yönetti ve 1980’lerde ABD-Belçika yapımı TV dizilerinin süpervizörlüğünü yaptı. 1992’de, 64 yaşındayken ise öldü.

ELEŞTİRMENLERE GÖRE ÇİZGİ FİLMİN CAZİBESİ KAYBOLDU

"Şirinler ve Sihirli Flüt" mavi yaratıkların oynadığı ilk animasyon filmi oldu. İlk gösterimi 1976’da Belçika’da yapıldı. ABD’de ise 1983’te yayınlandı. Şirinlerin bilgisayar animasyonlu sinema üçlemesi 2011 ile 2017 arasında seyirciyle buluştu. Her ne kadar gişede başarılı olsa da eleştirmenlere göre çizgi filmin cazibesi, karakterlerin çağdaş canlandırmasıyla kayboldu.

DAHA FAZLA