Sırbistan’da Covid-19 isyanı

Sırbistan’da Covid-19 isyanı

Pazartesi akşamı sadece bir grup protestocunun parlamentoya girmesiyle alevlenen isyan dalgası dün gece daha da büyüyerek başkenti etkisi altına aldı. Bu gece ise diğer şehirlere de yayılması bekleniyor.

İleri Haber - Saraybosna

Sırbistan’da seçimlerden sonra COVID-19 kaynaklı vakaların ve ölümlerin artması ve hükümetin salgın önlemlerini yeniden sertleştirmesi üzerine pazartesi günü parlamentoya girmeye çalışan bir grup protestocuya polisin sert müdahalesinden sonra, dün gece Belgrad daha geniş katılımlı eylemlere sahne oldu.

Ana muhalefetin boykot ettiği ve sadece %49’luk katılımın gerçekleştiği 21 Haziran’daki genel seçimlerden Cumhurbaşkanı Aleksander Vuçiç’in partisi SNS (Srpske Napredne Stranke: Sırp İlerleme Partisi) öncülüğündeki koalisyon oyların %60.1’ini alarak ezici bir zafer elde etmişti.

Seçim sürecinde salgın tedbirlerini yumuşatan Aleksander Vuçiç seçimin hemen ardından tedbirleri önlemlerin yeniden arttırılacağını duyurmuştu.

HALK YALAN VERİLERE TEPKİ GÖSTERDİ

Seçim öncesinde salgın tedbirlerinin vaka ve ölüm sayılarında düşüş olmamasına rağmen, halka yalan veri sunarak, seçim öncesi oy kazanmak için düşürüldüğünün ortaya çıkması üzerine vatandaşlar duruma tepki göstermeye başladı. Pazartesi akşamı sadece bir grup protestocunun parlamentoya girmesiyle alevlenen isyan dalgası dün gece daha da büyüyerek başkenti etkisi altına aldı. Bu gece ise diğer şehirlere de yayılması bekleniyor.

BİR 'PENGUEN' VAKASI DA SIRBİSTAN'DA

Öte yandan yandaş basının gösterileri salgın önlemlerine karşı çıkan bağnazlıkla suçlayarak çarpıtmaya çalışması ve gün boyu göstericiler tarafından yakılmış dört polis aracını sürekli olarak göstermesi, devlet kanalı RTS’nin ise başkentte çatışmaların en şiddetli olduğu saatlerde Jackie Chan filmi göstermesi tepki çekiyor.