Sırbistan ve Kosova 'normalleşme' için anlaştı

Sırbistan ve Kosova 'normalleşme' için anlaştı

İki ülke, AB arabuluculuğunda anlaşmaya vardı.

İleri - Dış Haberler

Sırbistan ve Kosova, Avrupa Birliği'nin (AB) normalleşme planında mutabakata vardı.

Al Jazeera'nin aktardığına göre, AB arabuluculuğunda bir araya gelen Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandr Vuciç ve Kosova lideri Albin Kurti, ilişkilerin normalleşmesini amaçlayan bir yol haritası üzerinde geçici olarak anlaştı. Bununla birlikte liderler anlaşmazlıkların sürdüğünü ekledi.

Taraflar, Kuzey Makedonya'nın Ohri kentinde yapılacak üçlü oturum öncesinde AB Dış Politika Direktörü Josep Borrell'le bire bir görüşmeler de yaptı. 

Borrell, yapılan görüşmelerin ardından Twitter hesabından "Bir anlaşmamız var. Kosova ve Sırbistan, ilişkilerin normalleşmesi için anlaştılar" şeklinde bir açıklama yaptı.

NATO SONRASI

Sırbistan ve Kosova, NATO bombardımanlarının ardından Sırp birliklerinin çekilmesinden sonra Priştine'nin 2008'de tek taraflı bağımsızlık ilan etmesinden bugüne çeşitli müzakerelerde bulunuyor.

Sırbistan, Kosova'yı ayrılıkçı bir eyalet olarak görmeyi sürdürüyor. 

AB'nin söz konusu planı, iki ülkenin iyi komşuluk ilişkilerini sürdürmesine, birbirlerinin resmi belgelerini ve ulusal sembollerini tanımasına dayanıyor. Fransa ve Almanya tarafından hazırlanan ve ABD tarafından desteklenen plan, her iki tarafa da birbirlerini tanıma çağrısı yapmıyor.