Sınırda bekleyen un yüklü TIR şoförleri: Çözüm bulunmazsa kendimizi yakacağız

Sınırda bekleyen un yüklü TIR şoförleri: Çözüm bulunmazsa kendimizi yakacağız

Ticaret Bakanlığı tarafından “fiyatlarda istikrarı sağlamak” gerekçesiyle ihracatına sınırlama getirdiği undan kaynaklı, binlerce un yüklü TIR ve kamyon Silopi’de günlerdir bekliyor. Tepkili olan şoförler, “Bir çözüm bulunmazsa kendimizi yakacağız” dedi.

Döviz kurlarında yaşanan artışın ardından Ticaret Bakanlığı geçtiğimiz günlerde, yurtiçi un fiyatlarında “istikrarı sağlamak, tüketicileri korumak ve spekülasyonun önüne geçmek” gerekçeleriyle un ihracatına sınırlama getirmişti. Söz konusu durumdan kaynaklı, 2 bini aşkın un yüklü TIR ve kamyon günlerdir Habur Sınır Kapısı’nın bulunduğu Şırnak’ın Silopi ilçesindeki dinlenme tesislerinde bekletiliyor.

Un firmaları tarafından geri dönmelerine izin verilmeyen TIR ve kamyon şoförleri, bir an önce mağduriyetlerinin giderilmesini istedi.

NE EVE GİDEBİLİYORLAR NE DE ARABALARININ BAŞINDAN AYRILABİLİYORLAR

Kentteki Karatay Dinlenme Tesisleri’nde bekleyen TIR şoförlerinden Süleyman Eskici, ithal buğday belgesi olmayan fabrikaların ürünlerinin ihracatına izin verilmediğini aktardı. Eskici, “Gümrükten bizi geri gönderiyorlar. Fabrikalar da işlemlerinin tamamlanmasını bekliyor. Biz de burada 10 gündür mağduruz. Ne evimize gidebiliyoruz, ne de arabaların başından ayrılabiliyoruz. Bize ya, ‘yükü geri getirin’ desinler, ya da geçmesine izin versinler. Yarın yağmur yağarsa hepsi hamur olup çıkacak. Kalsa bitlenecek” sözleri ile yaşadığı mağduriyeti anlattı.

MA’nın haberine göre bir başka şoför de, “Her durumda cezasını şoför çekiyor. Allah’tan korksunlar. Yeter artık bu çektirdikleri” diye tepkisini dile getirdi.

‘ÇÖZÜM BULSUNLAR YOKSA KENDİMİZİ YAKACAĞIZ’

Şehmuz Güçlü isimli şoför de, günler süren bekleyişlerini hatırlatarak, şöyle konuştu: “Burada aç, susuz bekliyoruz. Ne yapacağımızı bilmiyoruz. Kim ne yapıyorsa bizim başımıza patlıyor. Gelsinler bu işe bir çözüm bulsunlar. Muhatabımız yok. Gümrüğe gidiyoruz önümüze jandarma çıkıyor. Burada bekleyemiyoruz. Dönemiyoruz da. Ne yapalım yani. Beklediğimiz için ayrıca bir ücret alamıyoruz. Çözüm bulsunlar yoksa kendimizi yakacağız burada.”