Sınıf dayanışması: TÜSİAD, Cengiz'e sahip çıktı!

Sınıf dayanışması: TÜSİAD, Cengiz'e sahip çıktı!

Kaslowski konuşmasında, bir süre önce Limak, Kolin, Cengiz gibi ‘havuz’ sermayesini ‘kamulaştıracaklarını’ söyleyen CHP Genel Sekreteri Selin Sayek Böke’nin açıklamalarına yanıt verdi.

CHP’li Selin Sayek Böke’nin, “Türkiye’de kamu kaynaklarını rantla yemiş olan 5 şirketi kamulaştıracağız” diyerek işaret ettiği Limak, Kolin, Cengiz gibi ‘havuz’ sermayesine TÜSİAD sahip çıktı. TÜSİAD Başkanı Kaslowski, “Herhangi bir özel şirketin mülkiyet haklarını çiğneyecek bir şekilde kamulaştırılması asla söz konusu olmamalıdır” dedi.

En büyük patron örgütü Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) dün “Salgın Döneminde Dünya Ekonomisi ve Türkiye’nin Makroekonomik Dengeleri” başlıklı bir çevrimiçi seminer düzenledi. IIF Baş Ekonomisti Robin Brooks, Merkez Bankası eski Baş Ekonomisti ve Bilkent Üniversitesi öğretim üyesi Hakan Kara, BETAM Direktörü Seyfettin Gürsel ve akademisyen Soli Özel’in konuşmacı olduğu seminerde açılış konuşmasını TÜSİAD Başkanı Simone Kaslowski yaptı. 

Kaslowski’nin konuşmasında en dikkat çekici nokta ise bir süre önce Limak, Kolin, Cengiz gibi ‘havuz’ sermayesini ‘kamulaştıracaklarını’ söyleyen Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Sekreteri Selin Sayek Böke’nin açıklamalarına verdiği yanıt oldu.

TÜSİAD CENGİZ’E KOL KANAT GERDİ

“Son zamanlarda maalesef mülkiyet haklarını ihlal edecek türde bazı açıklamaların farklı siyasi partilerce dile getirildiğine şahit oluyoruz” diyen Kaslowski, Türkiye’nin hür teşebbüs ve mülkiyet haklarının garanti altında olduğu bir ülke olduğunu söyledi. Kaslowski, “Herhangi bir özel şirketin mülkiyet haklarını çiğneyecek bir şekilde kamulaştırılması asla söz konusu olmamalıdır. Haksızlıklarla mücadele edilmek isteniliyorsa izlenecek yol hukuk kuralları içerisinde olmalıdır” ifadelerini kullandı.

SELİN SAYEK BÖKE NE DEMİŞTİ?

11 Eylül’de Halk TV’de Fatih Ertürk ile Günün Raporu programına konuk olan CHP Genel Sekreteri Selin Sayek Böke, özelleştirmeler ve Hazine’nin verdiği garantilerle kamunun sırtına büyük bir yük bindirildiğini vurgulayarak, CHP iktidarında bunların hepsinin kamulaştırılacağını söylemişti.

Fatih Ertürk’ün “Bunu nasıl yapacaksınız? Ortada imzalanmış sözleşmeler ve bağlayıcılıkları var. Özel sektörle müzakere yoluna mı gideceksiniz?” sorusu üzerine Böke, “Özel sektör dediğiniz Türkiye’deki bütün kaynakları rantla yemiş olan 5 şirketten bahsediyorum. Ne müzakeresi yapacağız? Müzakere falan yok. Buraya yazacağız, ‘Bunlar artık kamunundur’ diyeceğiz ve devam edeceğiz” ifadelerini kullanmıştı.

Böke, karşılarında iyi niyetli anlaşma yapacak iyi niyetli bir yapı olmadığını ifade ederek şöyle devam etmişti:

"Vatandaşın emek emek alınteriyle biriktirdiği vergileri, bu aile şirketi mekanizmasıyla paylaşmayı gönülden ortak olmuş 5 tane müteahhitlik şirketinden bahsediyoruz. Bunlar rantçı, yandaş, hatta bir adım daha öteye gidelim talancı bir zihniyetin temsilcileri. Dolayısıyla, kamulaştırma faaliyetleri bir siyasi iradeden geçiyor. Nasıl ki Kamu Özel İşbirliği adı altında rantçı-yandaş şirketlerle halkın kaynaklarını paylaşmış olmak bir siyasi iradeydi ise biz de benzer şekilde yapacağız. Elbette hukuk çerçevesinde yapacağız ama siyasi iradeyle yapacağız."

DAHA FAZLA