Sineren, Peker'in rüşvet iddialarını doğruladı

Sineren, Peker'in rüşvet iddialarını doğruladı

Sedat Peker’in rüşvet iddialarıyla gündeme getirdiği Sineren, rüşvetle karşısına gelenleri ilgili kurumlara bildirdiğini söyledi.

Rüşvet istendiği iddia edilen iş insanı Mine Tozlu Sineren Halk TV’nin yayınına katılarak açıklamalarda bulundu.

Organize suç örgütü liderliği suçlamasıyla aranan Sedat Peker'in, rüşvet istendiğini iddia ettiği iş insanı Mine Tozlu Sineren açıklamalarda bulundu. Halk TV canlı yayınına katılan Mine Tozlu Sineren, iş hayatı boyunca rüşvetle karşılaştığını ve bunları ilgili kurumlara bildirdiğini dile getirdi.

Şikayetlerden sonuç alamadığını belirten Sineren, şunları söyledi:

"2016 yılından beri borsayla ilgili bu işe başladığımda bu sıkıntıları yaşamaya başladım ve bunu her seferinde devlet kurumlarına, her yere bildirdim. Ne yazık ki hiçbir şekilde, hiçbirisinden cevap alamadım. Burada gördüğünüz her kişiyle ilgili birtakım şeyler yaşandı, birtakım olaylar oldu. Ama bunu sadece ben değil, Türkiye'de kaç tane borsa patronu varsa bunu yaşıyorlar ve yaşamak zorundalar. Bugün bu yayına Mine Tozlu Sineren olarak değil Marka Holding Yönetim Kurulu Başkanı olarak bağlanıyorum."

"Anlatmak istediğim konu küçük yatırımcıların uğradığı mağduriyetler. Çünkü sermaye piyasaları bu ülkenin ekonomiyle ilgili en önemli kısmı. Çünkü bizim paraya ihtiyacımız var, yurt dışından bu parayı alabilmemiz için şirketlerimizin güçlü olması gerekiyor" diyen Sineren, "Şirketlerimize küçük yatırımcının güvenmesi gerekiyor, sonunda da yurt dışından gelecek yatırımcıların da Türkiye'deki şirketlere güvenmesi" ifadelerini kullandı.

Sistemin değişmesi için mevcut sisteme karşı çıkacak patronlara ihtiyaç olduğunu söyleyen Sineren, şöyle devam etti:

‘BURADAKİ SİSTEME HAYIR DİYECEK PATRONLARA İHTİYAÇ VAR’

Ne yazık ki biz buradaki sistemi doğru kuramadığımız için sürekli olarak küçük yatırımcı mağduriyetleriyle karşılaşıyoruz. Bugün insanlar niçin borsaya giremiyor, niçin insanlar borsada kaybettikleri için intihar ediyor, niye bizim şirketlerimize güvenilmiyor, niye patronlar şirketlerini büyütmek yerine hisse alım satımı trade yapmaya yöneliyor? Öncelikle bunları değerlendirmemiz gerekiyor. Çünkü küçük yatırımcıların mağduriyeti çok büyük. Ve bu sistemin yıkılabilmesi için de buradaki sisteme hayır diyecek, şirketlerini büyütecek patronlara ihtiyacımız var. Bunun parayla bir alakası yok.

‘ŞİRKETİN SERMAYESİNİ ARTIRINCA ASIL HİKAYE BAŞLADI’

2016 yılında bu şirketin yönetim kurulu başkanlığını aldığımda, şirket gözaltı pazarındaydı. Bu yatırımcı mağduriyeti demek, şirketin tahtasının kapanması ve bu anlamda şirkete yatırım yapanların parasını hiçbir yerden alamaması demek. Benim yapmak istediğim, borsada mağdur olan şirketleri, tekrar işlem gören hale getirmek için yatırım yapıp küçük yatırımcıların mağduriyetini gidermek. Yaptığım yatırımları halka açabilmek adına en kısa yolun, gözaltı pazarındaki bir şirketi alıp ana pazara çıkarmak düşüncesiyle satın aldım. Ve ne yazık ki eski yönetimin yardımcı olmaması ve darbe girişimiyle beraber sistem çöktü ve kasım ayına kadar işlem yapamadık. 8 ay sonra bu şirketi D grubundan B grubuna çıkardım, ana pazara çıkardım. 13 milyon sermaye artırımı yaparak şirketin sermayesini 10 milyondan 21 milyona çıkardım, bunun karşılığında da hisse senetleri aldım. Zaten asıl hikaye burada başladı.

‘HİSSELERİ ALINCA SÜREKLİ İRTİBAT KURMAK İSTEDİLER’

Borsa patronunun elinde 11 milyon gibi bir lot olması demek, 1 lira üzerinden 11 milyona tekabül ediyorsa patronun yapacağı bir iki hareketle bu hisse fiyatı 100 liraya, 200 liraya gider. Ben bu 11 milyon lotu alınca, tecrübem de yok, sürekli irtibata geçip, "Mine Hanım, tahtanızı şöyle yapalım, hissenizi şuraya getirelim, bize komisyon verin" şeklinde kişiler gelmeye başladı.

‘PATRONUN SATACAĞI HİSSELERDEN KAZANIYORLAR, RÜŞVET BURADA DÖNÜYOR’

Şirket borsada işlem görmeye başladı. Buradaki sistem patron hissesine dayalı olduğu için buradaki şahıslar, patronun satacağı hisselerden para kazanan şahıslar. Ve rüşvet burada dönüyor zaten. Yani halka açık olmanın bir anlamı yok. Halka açık olmak demek aslında patronun kasasına ne kadar para girecek ve bu parayı patron kimlerle paylaşacak demek. Sistem bu şekilde kurulmuş zaten.

‘HERKES KİMİN NE YAPTIĞINI İYİ BİLİYOR’

Borsa 400'den fazla şirket var, bu borsadaki şirket patronların birbirleriyle bağlantısı var. Herkes kimin ne yaptığını iyi biliyor. Çoğu sistemi o şekilde kurmuş ki, şirketine sermaye koymak değil amaç. Hisse senetleri üzerinden para kazanmak. Bugün bir borsa şirketine gittiğinizde her yerde bilgisayar görürsünüz, neden? Çünkü sürekli hisse takip ediyorlar. Ama bir patronun yapması gereken şey hisseyi takip etmek değil şirketinin sermayesini ve faaliyetiyle ilgili kârını, zararını takip etmek. Bunu anlatmak istedim patronların hisseyle bir alakası olmaz. Zaten halka açık olmanın anlamı bu. Patron şirketine, yatırımcı hissesine sahip çıkar. Bizim gibi şirketlere patrondan başkası sermaye koymaz. Patron ya kendi fonunu yönetir ya da kendisiyle bağlantılı olan bir yatırımcı grubunu yönetir. Patronun amacı şirketinin içine bu fonu koymaktır. Bizim gibi şirketler sermayeyi halktan alır.

‘PATRON HİSSELERİ İÇİN HABER YAPAN BİR MEDYA GRUBU VAR’

13 milyon sermayeyi içeriye soktum, 2 tane işlem firması satın aldım. Benim bu işlemi yapmama izin veren SPK'ydı (Sermaye Piyasası Kurulu). SPK onay verdi, hisse senetleri benim adıma tahsis edildi ve ondan sonra kapılar çalınmaya başladı. Burada önce borsayla ilgili bir medya grubu var, bunlar patronun hisselerini yükseltebilmek için çeşitli haberler yapıyorlar. Şirketi, patronu övüyorlar. Sonra birtakım gruplar kuruluyor. Bu gruplarda insanlar, küçük yatırımcılara tüyo aldık diye çeşitli hikayeler üretiyorlar. Dediler ki biz bu hisse senetlerini satalım, tahtayı şu kadara getirelim, biz bundan yüzde 30 alırız, 11 milyon lotta tahta 20 liraya gelse 200 milyon gibi bir para eder ya da işte biz bunu daha artırabiliriz... Ben sistemi bilmiyorum, ilk defa borsaya girmişim konuyu anlamaya çalıştım ve işi çözdüm. Ben bunu yaptığım zaman çok ciddi bir yatırımcı mağduriyeti olacak. Çünkü borsada bir kazanan varsa bir de kaybeden olmak zorunda.