Sinema emekçileri koronavirüs salgınına karşı güvenli çalışma koşulları istiyor

Sinema emekçileri koronavirüs salgınına karşı güvenli çalışma koşulları istiyor

Sinema emekçileri, koronavirüs salgınına karşı güvenli çalışma koşullarının sağlanmasını istiyor.

Sinema sektöründeki dernek ve sendikalar, "Covid-19 sürecinde; film yapımlarında güvenli çalışma koşulları ve önlemler" başlıklı rapor hazırladı. 

 "Film setlerinde yeniden hangi koşullarda çalışılabilir?" sorusu sorulan raporda "Ekonomik ve psikolojik sıkıntılar, salgının 'görece hafiflediği' açıklamaları gibi nedenler sektörümüzde yapımların yeniden başlaması yönünde bir eğilim yaratmış durumda" denildi.

Tüm dünayı etkisi altına alan koronavirüs (Covid-19) pandemisinin yayılımının en yoğun olduğu dönemde sektör kuruluşlarının girişimleriyle #setleridurdurun kampanyası başlatılırken, devam eden ve yeni başlayacak rekam/dizi/sinema çekimlerinin %98'inin çalışması durdurulmuştu. 

"Önce Sağlık Sonra Çekim" sloganıyla hazırlanan ve sahadan gelecek verilerle uygulamada yaşanacak sorunlar ve tecrübeler doğrultusunda güncellenecek kılavuzda; ulaşım, çekim öncesi ve sırası, ortak alanlar, oyuncular, saç/makyaj, teknik ekip, post prodüksiyon ekibi için önlemler, sağlık kontrolü ve acil durumlarda yapılması gerekenlere odaklanıldı.

Kılavuzun "Genel Hususlar" bölümündeki ilk maddesinde ise şu ifadelere yer veridi:

"Proje hazırlık, çekim, çekim sonrası post prodüksiyon süreçlerinde oyuncular dahil tüm çalışanlar sigortasız çalıştırılmamalıdır."