Sınavda önlem skandalları: 'Ateşimiz dahi ölçülmedi'

Sınavda önlem skandalları: 'Ateşimiz dahi ölçülmedi'

Koronavirüs salgını etkisi altında yapılan YKS'nin ilk oturumu TYT sona erdi. Tüm itirazlara rağmen yapılan sınavda, salgına karşı ciddi önlemler alınmadı.

İleri Haber

Türkiye'yi etkisi altına alan yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını etkisi altında yapılan Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nın (YKS) ilk oturumu olan Temel Yeterlilik Testi (TYT) sona erdi.

Bilim insanlarının ve yurttaşların sınavın ertelenmesi için yaptığı tüm uyarılara ve itirazlara rağmen gerçekleştirilen sınavın ardından, salgına karşı alınan tedbirlerin yeterli olmadığı göze çarpıyor.

2 milyon 437 bin 119 adayın katılımıyla düzenlenen sınavda okul girişlerinde ateş ölçümü dahi yapılmazken, 20'den fazla öğrenci ve 2 gözetmen 3 saat boyunca aynı havayı soludu. Ayrıca sınav salonlarında sıralar arasında mesafe yoktu. Sınavın sona ermesinin ardından çıkışlarda yığılmalar meydana gelirken, sosyal mesefa kurallarına da uyulamadı. Bazı okullarda ise salgına karşı alınan tedbirler kapsamında 'ıslak mendil' dağıtıldı.

'HÜKÜMET SALGIN BULAŞIĞI RİSKİNİ HALI ALTINA SAKLIYOR'

Sınavın sona ermesinin ardından sosyal medyadan yaşananları aktaran binlerce öğrenci tepkilerini dile getirdi.

Sınav için alınan tedbirlerin yetersiz olduğunu dile getiren bir öğrenci, "Covid-19 tanısı konulmayan ama pozitif olabilecek öğrenciler olması ve virüsün tüm sınıfa bulaşması ihtimalinin hükümet tarafından halı altına saklanılmaya çalışılmasından başka bir şey değil" dedi.

Sınava giren başka bir aday ise "Ateş ölçümü yok, sınav oturma düzeninde mesafe yok bu nasıl önlem söyleyin bana! Oluyor muymuş öyle kapı girişinde 'mesafeyi koruyalım' demekle" diye sordu.

ÖĞRENCİLER TEPKİ GÖSTERMİŞTİ: 'OY MOY YOK'

YKS'ye girecek adayların dün sorularını yanıtlayan AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, "Sınav tarihi 27-28 Haziran olarak belirlendi. Böylece ilk tarihe göre hazırlık yapan öğrencilerin gereksiz yere yaklaşık bir ay daha sınav stresi yaşamalarının önüne geçildi," ifadelerini kullanmıştı.

Öğrencilerin tepki olarak canlı yayının yorum bölümüne "OY MOY YOK SİZE" mesajları yağdırdı. Bu yorumların hemen sonrasında videonun yazışma sistemi durduruldu.

Bunun üzerinde Twitter'da kampanya başlatan öğrenciler, YKS'nin Covid-19 salgınına rağmen ertelenmemesini #OyMoyYok etiketiyle protesto etti. Binlerce kez paylaşım alan etiket, kısa sürede Twitter gündeminde birinci sıraya oturdu.

DAHA FAZLA