Şili'deki zam karşıtı protestolar devam ederken ölü sayısı 10'a yükseldi

Şili'deki zam karşıtı protestolar devam ederken ölü sayısı 10'a yükseldi

Şili’de metro ücretine yapılan zammın ardından başlayan protestolarda yaşamını yitirenlerin sayısı ise 10'a yükseldi.

Şili’de metro ücretine yapılan zammın ardından halk sokaklara dökülürken; hükümetin zamlarda geri adım atmasına rağmen halk sokakları terk etmiyor. Öte yandan, protestolarda yaşamını yitirenlerin sayısı ise 10'a yükseldi.

Şili’de 6 Ekim’de toplu taşıma ücretlerine yapılan zam ile başlayan eylemlerin ardından Şili Devlet Başkanı Pinera, metro ücretine yapılan zammın askıya alındığını duyurmuştu. Ancak giderek genişleyen eylemler devam ediyor.

Başkent Santiago’da yağmalanan bir süpermarketteki yangında en az üç kişinin yaşamını yitirmesinin ardından Renca bölgesinde yağmalanan bir giyim fabrikasında çıkan yangında da beş kişi hayatını kaybetti.

Şili'de yerel medyada yer alan habere göre, başkent Santiago yakınlarında bulunan La Pintana bölgesinde yağmalanan bir mağazada yanmış halde iki ceset bulundu. Böylelikle protestolarda hayatını kaybedenlerin sayısı en az 10'a yükseldi.

ORDU SOKAĞA İNDİ

Şili’de, diktatör Augusto Pinochet’in 1990’da devrilmesinden bu yana doğal afet harici ilk kez OHAL ilan edilerek, güvenlik orduya teslim edildi.

Öte yandan Şili’nin önde gelen basın organlarından El Mercurio gazetesinin, Valparaiso’daki binasına da saldırıldığı ve yangın çıktığı belirtildi.

SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI İLAN EDİLDİ

OHAL ilan edilen bölgelerin sorumluluğuna verilen General Javier Iturriaga, ülkedeki eylemlerin şiddetlenmesi nedeniyle Santiago ile Chacabuco eyaletleri ve San Bernardo ile Puente Alto bölgeleri için yerel saat ile 22.00-07.00 arasında sokağa çıkma yasağı ilan ettiğini duyurmuştu.

NE OLMUŞTU?

6 Ekim’de, Ulaştırma ve Telekomünikasyon Bakanlığı, yoğun saatlerde metro biletinin 830 Şili pezosu (1,16 dolar); otobüs biletinin ise 710 Şili pezosu (1 dolar) olmasını kararlaştırmıştı.

Açıklanan zamma karşı eylemler 11 Ekim Cuma günü, Santiago’da 80’den fazla öğrencinin Bellas Artes ve Santa Lucía metro istasyonlarında bilet almadan turnikeden atlamasıyla başlamıştı. Başkent Santiago bulunan Banco Chile binası ve ENEL enerji şirketi binası ateşe verilmişti.

Yayılan eylemler sonrasında metrolarda güvenlik önlemleri arttırılmış, yer yer de polis eylemlere göz yaşartıcı gazla müdahale etmişti.

Şili İçişleri Bakanı Andres Chadwick toplu ulaşımın işleyişine engel olanlara karşı “Devlet Güvenlik Kanunu”nun işleme konulduğunu açıklamıştı.

Ülkede toplumsal eylemleri bastırmak amacıyla 1958’de çıkarılan “Devlet Güvenlik Kanunu” çerçevesinde ceza alanların hukuki işlemleri hızlandırılıyor ve kanun kapsamında suça karışanlara normalden fazla ceza verilebiliyor.

Şili Devlet Başkanı Sebastian Pinera eylemlerin şiddetlenmesi üzerine başkent Santiago’da OHAL ilan etmişti.

Yapılan zamla Latin Amerika ülkeleri arasında Şili’nin toplu taşımanın en pahalı ülke olduğu belirtiliyor.

Latin Amerika ülkeleri arasında kişi başına düşen en yüksek milli gelire sahip ülkesi olmasına rağmen, sağlık ve geçim masraflarının giderek artması, emekli maaşlarının düşüklüğü ve sosyal eşitsizlik; ülkede huzursuzluğa neden oluyor.