Şili'de sol partiler 'birleşik cephe' için anlaştı

Şili'de sol partiler 'birleşik cephe' için anlaştı

Şili'de içlerinde Şili Komünist Partisi'nin de olduğu sol partiler, ortak mücadele için bir ittifak oluşturdular.

Çeviri: Özgür Yılmaz

Şili Komünist Partisi, İlerici Parti ve Bölgeci Toplumsal Yeşil Federasyon "Değişim için Birlik" adı altında Şili'de muhalefet güçlerini ortak hareket ettirmek için bir ittifak kurdular.

Kurulan bu güç birliği muhalif cephedeki en önemli güç birliklerinden biri haline geldi. Birlik şimdiden yüzde 10 oyu ile 15 milletvekili çıkarabiliyor. Aynı zamanda birçok yerellikte de yönetimi ele geçirebilecek kapasiteye sahip.

Başkent Santiago de Chile'de gerçekleşen ittifak toplantısı için farklı örgütlerden 200 yönetici bir araya geldi ve önlerine sendika, eğitim ve gençlik, feminizm, hukuk, yerel yönetimler ve sivil toplum alanlarında ortak bir hedef koydular.

İlerici Parti Başkanı Camilo Lagos bu güç birliğinin hem sokakta hem de parlamentoda amacının ülkedeki neoliberal dönüşümün önüne geçmek olduğunu belirtirken, güçlü bir alternatif yaratmak olduğunu da kaydetti. 

Şili Komünist Partisi Başkanı Guillermo Teillier ise "Bu anlaşma ilerici, yerel yönetimci, demokratik ve solda olan herkesi kapsayıp Şili halkının taleplerine en geniş çözüm önerilerini sağlayacak programlar yaratacaktır" şeklinde konuştu. 

Yöneticiler ayrıca birçok noktada farklı düşünseler de, Şili toplumuna karşı tarihi bir sorumluluğu yerine getirme bilinciyle hareket ettiklerini söyledi. 

Kaynak: Prensa Latina