Şili'de on binlerce kişi eşitsizliği protesto etti

Şili'de on binlerce kişi eşitsizliği protesto etti

Şili'nin başkenti Santiago'da ulaşım, sağlık ve eğitimde pahalılığa karşı 75 bin kişinin katılımıyla büyük bir eylem yaptı.

Şili’nin başkenti Santiago'da sosyal eşitsizliğe, ulaşım, sağlık ve eğitimin pahalı olmasına karşı bir protesto gösterisi yaptı. 75 bin kişinin katılımıyla Plaza Italia’da başlayan gösteri La Tercera gazetesinde yer alan habere göre haftalardır düzenlenen protestolar arasında en büyük ikinci eylem oldu.

Eyleme katılan yüzü maskeli bir grup Pedro de Valdivia Üniversitesi'nin tarihi binasına girerek binayı yağmaladı; bu sırada binada yangın çıktı. Ayrıca Plaza Italia yakınlarındaki La Asuncion kilisesine de giren eylemciler kilisedeki bankları ve İsa Peygamber figürlerini dışarı çıkartarak bunlardan önce bir barikat kurdu, ardından da barikatı ateşe verdi.

Güney Amerika ülkesi Şili’de büyük gelir ve servet farklılıkları bulunuyor. Şili'de eylemler, metro bilet fiyatlarına zam yapılması üzerine patlak vermişti. Eylemciler neoliberal ekonomi politikalarından vazgeçilmesi ve diktatör Augusto Pinochet zamanından kalma anayasanın temelden değiştirilmesi gibi taleplerde de bulunuyor.

NE OLMUŞTU?

Şili’de Devlet Başkanı Sebastian Pinera çarşamba günü hükümet temsilcileri, ordu, hakimler ve polislerden oluşan Ulusal Güvenlik Konseyi'ni toplamıştı. Konsey en son 2014 yılı başında Peru ile yaşanan bir sınır sorunu nedeniyle toplanmıştı.

Pinera perşembe günü "kamu düzenini güçlendirmek için” bazı yasal düzenlemelere gidileceğini açıklamıştı.

Yasa değişikliği eylemlerde yüzü kapatan eylemcilere, yağma yapanlara, barikat kurarak trafiğe engel olanlara daha sert cezalar öngörüyor.