Şili'de emekçiler sağcı hükümetin iş yasasında reformuna karşı eyleme geçiyor

Şili'de emekçiler sağcı hükümetin iş yasasında reformuna karşı eyleme geçiyor

Şili'de emekçiler, "esnek çalışma" adı altında getirilmeye çalışılan fazla iş saatine karşı harekete geçiyor.

Çeviri: Özgür Yılmaz

Geçtiğimiz hafta Şili Devlet Başkanı Sebastián Piñera, "İş Yaşamında Modernleşme" yasası tasarısı sundu. Yasa tasarısına göre, iş saatlerinde uzama ve gelirlerde düşüş öngörülüyor. Sendikalar ise söz konusu yasaya karşı durumda.

Şili Devlet Başkanı Piñera yasanın "Yaşam kalitesini yükseltme, daha fazla imkan yaratma ve özgürlüğe faha fazla alan yaratma" amaçlarını taşıdığını savundu.

Yasa iki alternatif sunuyor: İlki haftalık iş saatini 45'e ve çalışma günlerinin sayısını 4'e düşürmeyi planlarken, diğeri ise; günde maksimum 12 saat olmak kaydıyla aylık 180 saatlik bir kota sunuyor.

Merkezi İşçi Birliği Başkanı (CUT) Bárbara Figueroa ise bu durumun işçilerin gelir taleplerini karşılamayacağını ve aksine iş yükünün artacağını savunuyor. 

Figueroa söz konusu tasarı üzerine, "Gördüğümüz şu ki bu tasarı da iki şey amaçlanıyor. İlki iş saatlerinin ve günlerini kısaltarak işçilerin başka işlerde çalıştırılması amaçlanıyor, ikincisi ise bugün işçilerin en büyük problemi olan maaşlara dair hiçbir şey sunmuyor" şeklinde konuştu. 

Bu açıdan CUT muhalif parlamenterlerle birlikte bir koordinasyon oluşturmayı ve söz konusu yasanın geçmesi için çalışıyor.

Kaynak: Telesur