Şili halkından yeni anayasaya onay

Şili halkından yeni anayasaya onay

Şili halkı, diktatör Pinochet döneminden kalma anayasanın değiştirilmesine karar verdi. Pazar günü yapılan referandumun sonucuna göre anayasayı üyelerini vatandaşların oluşturduğu bir kurul hazırlayacak.

Güney Amerika ülkesi Şili'de pazar günü düzenlenen referandumda sandığa giden Şililerin dörtte üçünden fazlası, diktatör Augusto Pinochet döneminden kalma 1978 anayasanın yeniden yazılması için oy verdi. Referandumun sonucuna göre, anayasayı üyelerini vatandaşların oluşturduğu bir kurul hazırlayacak.

Seçmen sayısının 14 milyonu aştığı Şili'de, halkın yüzde 50'si seçimlere katılım gösterirken, geçerli oyların yüzde 78,27'sini anayasanın yeniden yazılmasını onaylayanların oyları oluşturdu, buna karşı çıkılan oyların oranı ise yüzde 21,73 oldu.

Böylece halk, milletvekili ve vatandaşlardan oluşan karışık bir kurulun anayasayı hazırlamasına da karşı çıkmış oldu. Üyeleri 2021'de seçilecek kurulun hazırladığı anayasa taslağı 2022'de referanduma sunulacak. 155 kişi olması öngörülen kurulun yarısını kadın üyeler oluşturacak.

Şili halkı referandumun sonucunu sokaklara dökülerek kutladı. Başkent Santiago'da otomobil konvoyları ile sonuç kutlanırken, "Şili uyandı" sloganları atıldı.