Şili Devlet Başkanı Pinera: Mesajı net bir şekilde aldık, özür diliyorum

Şili Devlet Başkanı Pinera: Mesajı net bir şekilde aldık, özür diliyorum

Şili'de ekonomik problemler nedeniyle günlerdir devam eden eylemlere ilişkin açıklama yapan Şili Devlet Başkanı Pinera, ''Mesajı net bir şekilde aldık'' diyerek özür diledi.

Şili'de ekonomik problemler nedeniyle süren eylemler nedeniyle diktatör Pinochet'nin 1990'da devrilmesinden bu yana ilk kez doğal afet harici 'acil durum' ilan edilmiş ve güvenlik orduya teslim edilmişti. 

Şili Devlet Başkanı Sebastian Pinera, Devlet Başkanlığı Sarayı La Moneda'da düzenlediği basın toplantısında, halkın taleplerini göz önüne aldığını ve bir dizi ekonomik yardım planının hayata geçirileceğini açıkladı. Sükunet çağrısı yapan Pinera, "Halkın meşru ihtiyaçları ve sosyal talepleri karşısında Şilililerin bize vermek istediği mesajı alçak gönüllülükle ve net bir şekilde aldık. Yıllardır sorunların yığıldığı ve biz de dahil çeşitli hükümetlerin bu durumun büyüklüğünü idrak edemediği doğrudur. Bu konuda ileri görüşlü olamadığımızı kabul ediyor ve bu nedenle özür diliyorum" ifadelerini kullandı.

10 MADDEDELİK SOSYAL YARDIM PAKETİ 

Pinera, protestolara son vermek amacıyla muhalefet ve iktidar partileri ile yaptığı görüşme sonrasında hazırlanan ve 10 ana maddeden oluşan "Sosyal Gündem" isimli ekonomik yardım paketini açıkladı. Yardım paketinde, emeklilik ve engelli maaşlarında artış, sağlık hizmetlerinde iyileştirme, asgari ücretten az kazanılmasının önüne geçme, elektrik zammının iptali ve yüksek gelir elde eden sektörlere fazla vergi konulması öngörülüyor.

Pinera, ülkede protestoların şiddetlenmesi nedeniyle çıkarılan "acil durum" ve "sokağa çıkma yasağının" son bulmasını kendisinin de istediğini ancak öncelikli görevinin kamu düzeni ve güvenliğinin sağlanması olduğunu kaydetti.

İŞÇİ SENDİKALARI BİRLİĞİ STK'LARİN TALEBİ ÜZERİNE GREVE GİDİYOR

Ülkede birçok işçi sendikasını çatısı altında toplayan Üniter İşçi Merkezi (CUT) ise 23 ve 24 Ekim tarihleri için genel grev yapacaklarını duyurdu.

CUT'dan yapılan açıklamada, grev kararının, askerin sokaktan çekilmesi için 20'den fazla sivil toplum kuruluşunun talebi doğrultusunda alındığı belirtildi.

NE OLMUŞTU?

6 Ekim’de, Ulaştırma ve Telekomünikasyon Bakanlığı, yoğun saatlerde metro biletinin 830 Şili pezosu (1,16 dolar); otobüs biletinin ise 710 Şili pezosu (1 dolar) olmasını kararlaştırmıştı.

Açıklanan zamma karşı eylemler 11 Ekim Cuma günü, Santiago’da 80’den fazla öğrencinin Bellas Artes ve Santa Lucía metro istasyonlarında bilet almadan turnikeden atlamasıyla başlamıştı. Başkent Santiago bulunan Banco Chile binası ve ENEL enerji şirketi binası ateşe verilmişti.

Yayılan eylemler sonrasında metrolarda güvenlik önlemleri arttırılmış, yer yer de polis eylemlere göz yaşartıcı gazla müdahale etmişti.

Şili İçişleri Bakanı Andres Chadwick toplu ulaşımın işleyişine engel olanlara karşı “Devlet Güvenlik Kanunu”nun işleme konulduğunu açıklamıştı.

Ülkede toplumsal eylemleri bastırmak amacıyla 1958’de çıkarılan “Devlet Güvenlik Kanunu” çerçevesinde ceza alanların hukuki işlemleri hızlandırılıyor ve kanun kapsamında suça karışanlara normalden fazla ceza verilebiliyor.

Şili Devlet Başkanı Sebastian Pinera eylemlerin şiddetlenmesi üzerine başkent Santiago’da OHAL ilan etmişti.

Yapılan zamla Latin Amerika ülkeleri arasında Şili’nin toplu taşımanın en pahalı ülke olduğu belirtiliyor.

Latin Amerika ülkeleri arasında kişi başına düşen en yüksek milli gelire sahip ülkesi olmasına rağmen, sağlık ve geçim masraflarının giderek artması, emekli maaşlarının düşüklüğü ve sosyal eşitsizlik; ülkede huzursuzluğa neden oluyor.