Şili Devlet Başkanı Pinera: Bütün bakanların istifasını istedim

Şili Devlet Başkanı Pinera: Bütün bakanların istifasını istedim

Şili'de metro ücretlerine yapılan zamların ardından başlayan protestolar sonucu geri adım atan Şili Devlet Başkanı, bütün bakanların istifasını istediğini söyledi.

Şili'de metro ücretlerine yapılan zamların ardından halk sokaklara inerken; geri adım atan Şili Devlet Başkanı Sebastian Pinera, Devlet Başkanlığı Sarayı La Moneda'da düzenlediği basın toplantısında, daha önce açıkladığı ekonomik yardım paketine işaret ederek, halkın taleplerini ve vermek istediği mesajı ciddiyetle dikkate aldığını iddia etti.

Pinera, "Yeni bir döneme başlamak ve yeni talepleri karşılayacak yeni bir kabine kurabilmek için bütün bakanlardan istifa etmelerini istedim" dedi.

Pinera, su kullanımı ve otoban ücretlerinde indirime gidileceğini de sözlerine ekledi.

NE OLMUŞTU?

Geçen hafta başkent Santiago'da en önemli ulaşım aracı olan metroya biniş ücretlerine belirli saatler arasında uygulanmak üzere yüzde 4 zam yapılması kararı alınmıştı. Karara tepki olarak metroda "turnikeden atlama" şeklinde başlayan protestolar, güvenlik güçlerinin, turnikeden atlayan ve ücret ödemeden geçenlere güç kullanmasıyla şiddet olaylarına dönüşmüştü.

Zamların geri çekilmesini isteyen göstericilere polis göz yaşartıcı gazla müdahale etmiş, Santiago'nun bazı bölgelerinde polisle göstericiler arasında arbede yaşanmıştı.

Ülke geneline yayılan gösteriler nedeniyle, 3 bölge ile 11 şehirde güvenliğin orduya bırakılmasını kapsayan "acil durum" ve "sokağa çıkma yasağı" ilan edilmişti.

Gösterilerde 19 kişi hayatını kaybetmiş, 500'den fazla kişi yaralanmış, 2 bin 600'den fazla kişi gözaltına alınmıştı. (AA)