Sığınmacıların tutulduğu kampta tüberküloz tehlikesi

Sığınmacıların tutulduğu kampta tüberküloz tehlikesi

Gazeteci İrfan Uçar, Iğdır’da sığınmacıların tutulduğu Geri Gönderme Merkezi’nde en az 170 kişinin tüberküloz olduğunu söyledi. Bayram tatili nedeniyle Göç İdaresi Müdürü Muhlis Lordoğlu’na ulaşamdığını söyleyen Uçar, kamptaki 350 işçinin de verem tehlikesi altında olduğunu belirtti. Bu haber üzerine bir açıklama yapan Iğdır Valiliği ise hastalığı yalanlamadı.

Iğdır’da sığınmacıların tutulduğu İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi’ne bağlı Geri Gönderme Merkezi’nde verem salgını yaşandığı öne sürüldü. Gazeteci İrfan Uçar, sosyal medya hesabından merkezin yaygın verem nedeniyle ‘Tüberküloz Kampı’na dönüştüğünü belirtti.

Durumu kötüleşenlerin bir kısmının Ankara’ya sevk edildiğini, Iğdır’da hastaneye götürülen 6 kişiye ise tüberküloz teşhisi konulduğunu söyleyen Uçar, bununla sınırlı olmadığını en az 170 kişinin tüberküloz olduğunu söyledi. Uçar’ın sosyal medyada yaptığı paylaşım şu şekilde:

“Tüberküloza yakalananların sayısı 100’lerle ifade ediliyor, kampta görevli personel de risk altında. Çadır kampta 700-800 civarında Afganistan ve Pakistan uyruklu mülteci bulunuyor. Sağlıksız koşullardaki çadırlar, temizlik ve yetersiz beslenme nedeniyle büyük sağlık sorunları yaşanıyor. Mülteciler 1-2 aya kadar kampta tutuluyor ve dışarıya bırakılmıyor. Çadır kampta banyo bulunuyor ama yetersiz olduğu ifade ediliyor. Ağırlıklı olarak 18-35 yaş arasında erkeklerin bulunduğu ve 200’e yakın da kadın ve çocuğun tutulduğu çadır kampında durumu kötüleşenlerin bir kısmı Ankara’ya sevk edildi. Iğdır’daki hastaneye götürülüp tetikleri yapılan altı kişiye tüberküloz teşhisi konuldu. Ancak hasta olanların sayısı bununla sınırlı değil. Kampta bulunan en az 170 kişinin tüberküloz olduğu belirtiliyor. Iğdır Göç İdaresi Müdürü Muhlis Lordoğlu’na 9 günlük bayram tatili nedeniyle ulaşamadım. Kampta temizlik ve güvenlik gibi hizmetlerde çalışan en az 350 işçi de verem riski altında bulunuyor. Çağ dışı hastalık olarak bilinen tüberküloz, yetersiz beslenme ve yetersiz temizlik nedeniyle vücut direnci düşen kişilerde görülüyor. Tüberküloza yakalananlar hijyen ve yeterli beslenme şartıyla en az 6 aylık düzenli ilaç tedavisi ile iyileşebiliyor.”

‘HASTALIK ŞÜPHESİ BULUNANLAR KARANTİNADA TUTULUYOR’

Iğdır Valiliği, “Iğdır Mülteci Kampında Verem Salgını Var” başlıklı haberlere karşı kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla basın açıklaması yapılmasına ihtiyaç duyulduğunu belirterek şu ifadeleri kullandı:

“Ülkemize başta Afganistan olmak üzere, Pakistan ve diğer doğu ülkelerinden yasa dışı yollarla gelen ve daha sonra yakalanan göçmenlerden bir kaçında oluşan bazı sağlık şikâyetleri üzerine, Geri Gönderme Merkezinde bulaşıcı hastalıklarla mücadele için sağlık ekiplerimizce Erzurum ilinden getirilen mobil röntgen tarama aracı ile sağlık taramaları başlatılmıştır. 
Geri Gönderme Merkezimizde göçmenler ülkelerine gönderilene kadar kısa süreyle barındırılmaktadır.  Göçmenlere üç öğün yemek verilmekte olup, sağlık ve temizlik ihtiyaçları en iyi şekilde sağlanmaktadır.
Göçmenlerin geldikleri ülkeler göz önünde bulundurularak, özellikle bulaşıcı hastalık taşıma riskine karşı, toplu yaşama alanı olan Geri Gönderme Merkezimizde bulaşıcı hastalıkların önüne geçilmesi adına İl Göç İdaresi Müdürlüğü ve sağlık ekiplerimizce her türlü tedbirler alınmaktadır. Öte yandan şu ana kadar hastalık bulaşan personelimiz bulunmamakla birlikte tedbir amaçlı olarak bütün personelimiz sağlık taramasından geçirilmektedir.
Şu ana kadar iki göçmende bulaşıcı hastalığa rastlanılmış olup, hastalık şüphesi olan bütün göçmenler karantina bölümünde tutulmaktadır. İl Müdürü ve personelleri görevlerinin başındadırlar.
Bu itibarla iddia edilen haber ve paylaşımlar gerçeği yansıtmamaktadır. 
Kamuoyuna saygıyla duyurulur. “