Siemens’ten sonra General Electric’te de işçi kıyımı 

Siemens’ten sonra General Electric’te de işçi kıyımı 

Siemens’in ardından rakibi General Electric de çok sayıda işçiyi işten çıkartıyor.

İleri -Dış Haberler 

Uzun zamandan beri rakibi Siemens gibi General Electric’in (GE) de çok sayıda işçisini işten çıkartmayı planladığı biliniyordu. 

Fransa’da yayınlanan haftalık ekonomi gazetesi Les Ecos’un haberine göre GE 2014’de satın aldığı enerji ve taşımacılık sektörünün lider firmalarından biri olan Fransız Alstom’dan çok sayıda çalışanını işten çıkaracağını bildirdi. Buna göre GE bünyesinde Almanya’da 1600, İsviçre’de 1400, İngiltere’de ise 1100 işçinin işine son verilecek. Ancak satın alma sürecinde sözleşmede yer alan bir madde uyarınca GE, Alstom’dan 2018’in sonuna kadar işçi çıkaramayacak

Almanya’da Berlin, Mönchengladbach, Mannheim, Stuttgart ve Kassel kentlerindeki GE işletmeleri işten çıkartma planlarından etkilenirken, İsviçre’de Aargon Kantonu, İngiltere’de Stafford ve Rugby kentlerindeki fabrikalar söz konusu planlara dâhil edilecekler. GE’nin yeni CEO’su John Flannery, işten çıkartma planları hakkında enerji santrallerinde kullanılan ürünlere olan talebin azalmasına bağlı olarak büyük türbinlerin siparişlerinin düştüğünü belirtti. Buna ek olarak yenilenebilir enerji kaynakları sektörünün beklenenden daha hızlı bir şekilde pazar payını arttırdığını söyleyen Flannery, Çin’in standart türbinleri üretmeye başlaması ile rekabetin kızgınlaştığını söyledi.

Ancak, Almanya’nın en büyük sendikalarından biri olan IG Metall’in yöneticisi Klaus Abel, Flannery’den farklı düşünüyor. Tüm mevcut negatif ekonomik verilere rağmen General Electric’in 2017’nin ilk üç çeyreğinde %9,5 oranında gayet yüksek sayılabilecek kâr oranına ulaştığını belirten Abel, bu nedenle işten çıkarmaların hiçbir haklı gerekçesinin olmadığını belirtti. 

Kaynak: World Socialist Website