Sibirya’da kirpikleri bile korunmuş 900 yıllık mumya bulundu

Sibirya’da kirpikleri bile korunmuş 900 yıllık mumya bulundu

Sibirya’nın en kuzeyinde avcılık ve balıkçılık ile uğraşan bilinmeyen bir uygarlığın bir üyesi olan, 900 yıllık çok iyi korunmuş halde kadın mumya bulundu.

Arktik’in sınırında bulunan bakır ve kürklerle donatılmış kadın mumya, tamamen erkeklerle dolu bir nekropolde şu ana kadar bulunan tek kadın.

Bu 12. yüzyıl kadını, Sibirya’nın en kuzeyinde avcılık ve balıkçılık ile uğraşan bilinmeyen bir uygarlığın bir üyesiydi. Aşırı soğuk mezarında mumyalaşan kadın öldüğünde muhtemelen 35 yaşındaydı ve günümüzde bile yüz hatları hâlâ çok net bir şekilde belirgin.

Mumyanın yüzündeki yeşil renk, mezarına konan bakır levha parçaları nedeniyle oluşmuş. Uzun kirpikleri, saçlarının tamamı ve iyi korunmuş dişleri var. Kafatasının altında, bir hayvan derisine sarılmış (muhtemelen ren geyiği) bronz tapınak halkaları duruyor. Ayrıca kadın mezara konmadan son olarak huş ağacı kabuğuyla sarılmış.

Arkeofili'nin aktardığına göre; Rusya Arktik Araştırma Merkezi’nden arkeolog Alexander Gusev, bakır kaplı mumyanın bu mezarlıktaki ilk yetişkin kadın bulgusu olduğunu doğruluyor.

“Mezarlıkta daha önce çok iyi korunamamış kemikler bulduk. Bu kemikler, cinsiyetini anlamamızı imkansız kılacak kadar tahrip olmuştu. Fakat şimdi bu kişinin suratına bakarak bile kadın olduğunu anlayabiliyoruz. Bu durum, bu mezarlık hakkındaki düşüncelerimizi kökten değiştiriyor. Daha önce mezarlıkta sadece erkekler ve çocuklar olduğunu düşünüyorduk, ilk defa yetişkin bir kadın bulduk. Bu inanılmaz.”

Bu kadının üyesi olduğu topluluk, Arktik Daire’ın kıyısında avcılık ve balıkçılık ile ayakta kalmıştı. Ancak daha önce araştırılan üç düzine yetişkin mezarın hepsinde erkek kalıntılar vardı, bazılarının kafatasları ezilmişti. Tüm bu bulgular, muhtemelen bu kadının sosyal açıdan önem taşıdığını düşündürüyordu. Mezarlıkta ayrıca her iki cinsiyetten de çocuklar gömülüydü.

Mumya üzerinde yapılacak analizlerin bir yıl sürmesi bekleniyor.

DAHA FAZLA