Sibirya’da 20 ton dizel yakıt nehre sızdı, acil durum ilan edildi

Sibirya’da 20 ton dizel yakıt nehre sızdı, acil durum ilan edildi

Sibirya'daki Ambarnaya Nehri'ne bir elektrik santralinden 20 bin ton dizel yakıtın sızması üzerine bölgede acil durum ilan edildi.

Sibirya'da Kuzey Kutup Bölgesi'nde Norilsk kentindeki santralde cuma günü bir tankının çökmesi sonucu nehrin üzerinde büyük bir yakıt tabakası oluştu. Dizel yakıtı tabakasının tesisten 12 kilometre uzağa kadar yayıldığı belirtiliyor. Yetkililer bölge için acil durum ilan etti.

BBC Türkçe’de yer alan habere göre, dünyanın en büyük nikel ve paladyum üreticisi Norilsk Nickel’in bir yan kuruluşuna ait olan elektrik santralinde meydana gelen kaza sonucu 350 metrekarelik bir alanın dizel yakıtla kaplandığı bildiriliyor. Dünya Doğayı Koruma Vakfı'ndan bir (WWF) uzmana göre bu, ülkenin modern tarihindeki en büyük ikinci petrol sızıntısı.

Coğrafi koşullar nedeniyle nehrin temizlenmesinin uzun zaman alabileceği belirtiliyor.

PUTİN: ACİL DURUMLARI SOSYAL MEDYADAN MI ÖĞRENECEĞİZ?

Bölge Valisi Aleksander Uss, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e olayı iki gün sonra sosyal medyadan öğrendiklerini söyledi.

Putin ise dün katıldığı bir video konferansta şirketin CEO’su Sergey Lipin’e “Neden olaydan devlet kurumları iki gün sonra haberi oluyor? Acil durumları sosyal medyadan mı öğrenceğiz” diye tepki gösterdi.

Rusya lideri, olayla ilgili olarak soruşturma başlatılması talimatı verirken, tesisin bir yöneticisinin gözaltına alındığını da bildirdi.

Norilsk Nickel’den yapılan açıklamada ise olayın “zamanında ve usulüne uygun olarak rapor edildiği” savunuldu.