SHD'den camideki istismar olayına ilişkin açıklama

SHD'den camideki istismar olayına ilişkin açıklama

İstanbul'da bir Kuran kursunda yaşları 11 ila 13 arasında değişen çocukların istismara maruz bırakıldığı ortaya çıktı. Mahkemeye çıkarılan istismarcı serbest kalırken, konuyla ilgili İstanbul SHD Temsilciliği tarafından yapılan açıklamada, "Açık birçok istismar tanıklığına rağmen çocuklarla aynı mahallede yaşamaya devam eden H.U. derhal  tutuklanmalı" denildi.

İleri Haber

Kısa süre önce Fıkıh Der’de 20 çocuğa yönelik cinsel istismar skandalının ardından İstanbul Tarsus Camii’ndeki Kuran kursunda da çocuklara cinsel istismarda bulunulduğu ortaya çıktı. Çocuk istismarcısı mahkeme tarafından serbest bırakılırken, İstanbul SHD Temsilciliği’nin konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Açık birçok istismar tanıklığına rağmen çocuklarla aynı mahallede yaşamaya devam eden H.U. derhal  tutuklanmalı, çocukların istismardan daha fazla etkilenmemesi için gerekli tedbirler alınmalıdır” denildi.

İstanbul Fatih'teki Tarsus Camii’ndeki Kuran kursunda çocuklara yönelik cinsel istismarda bulunulduğu ortaya çıktı. İstismar olayı, haziran ayında çocukların kendilerini korumak için istismarcı H.U’ya sopayla saldırması ve cami imamına durumu anlatması üzerine ortaya çıktı. Çocuk İzleme Merkezi (ÇİM)'de ifadeleri alınan yaşları 11 ile 13 arasında değişen çocuklar, H.U’nun istismarına maruz kaldıklarını anlattı. İstismarın sistematik olarak devam ettiğini ve olayın caminin içinde yaşandığını aktaran çocuklar ve aileleri H.U’dan şikayetçi oldu.

SERBEST BIRAKILDI

Açılan davada İstanbul Sulh Ceza Hakimliği, H.U’nun tutuklanmasının ‘ağır bir tedbir’ olacağı gerekçesiyle serbest bırakılmasına karar verdi. Ailelerin ve avukatların itirazına rağmen tutuklanmayarak serbest kalan H.U, istismar ettiği çocuklar ile aynı mahallede yaşamaya devam ediyor.

‘EĞİTİMİN CEMAATLERE TERKEDİLDİĞİNİN GÖSTERGESİ’

Skandalla ilgili İstanbul Sosyal Haklar Derneği (SHD) Temsilciliği tarafından yapılan açıklamada, “Bugün bu Kur’an Kursu’nda öğrencilerin başına gelenler de 29 Kasım 2016 tarihinde Adana’nın Aladağ ilçesinde Süleymancılar Cemaatine ait yurtta 11 kız çocuğunun yanarak hayatını kaybetmesi de Ümraniye Fıkıh Der’de 20 öğrenciye yönelik istismar vakası da ülkemizdeki eğitim sisteminin sahipsizliğinin ve yozlaşmış cemaatlere nasıl terk edildiğinin en açık göstergeleridir” denildi.

‘DAHA KAÇ ÇOCUĞUN CANININ YANMASI BEKLENİYOR?’

AKP iktidarının çocuk istismarına ilişkin “Siyasal iktidar kurs ve yurtları denetlemek için daha ne kadar çocuğun canın yanmasını beklemektedir?”, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Ensar Vakfı’ndaki cinsel istismar olayını daha önce münferit olarak değerlendirmişti. Daha kaç vaka yaşanması bekleniyor bu olayların münferit olarak değerlendirilmemesi için?” sorularının sorulduğu açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi:

İstanbul Sosyal Haklar Derneği Temsilciliği olarak diyoruz ki:

"Bu yaşananlar münferit olaylar değildir; sistematiktir ve politiktir. Çocukların, gençlerin geleceklerini karartan ve hatta yaşam haklarını ellerinden alanlar; bu cesareti siyasal iktidarın kindar ve dindar nesil yetiştirme hayallerinden almaktadır.

Fatih’te, açık birçok istismar tanıklığına rağmen çocuklarla aynı mahallede yaşamaya devam eden H.U. derhal  tutuklanmalı, çocukların istismardan daha fazla etkilenmemesi için gerekli tedbirler alınmalıdır. 

Yaşananlar bir sosyal cinayettir. Bu cinayette çocukların ve gençlerin akılları, ruhları, bedenleri, gelecekleri katledilmektedir. Bu cinayetlerin faili ve sorumlusu da bütün bu olup bitenlere sessiz kalanlar, görmezden gelenler, bu yapıları denetlemeyenler ve kapatmayanlardır.

Yaşadığımız bu karanlığa ve örgütlü kötülüğe karşı aydınlık bir Türkiye ve adalet arayışımızı yükselteceğiz!

Her yurttaşın Anayasal hakkı olan kamusal, eşit, bilimsel, laik, ücretsiz, nitelikli, anadilinde eğitim hakkı mücadelesini yükselteceğiz. Çocukların, gençlerin haklarına sahip çıkacağız!

Bütün yurttaşlarımızı bizimle birlikte Türkiye’nin aydınlık geleceğine sahip çıkmaya çağırıyoruz!"